De zijderups houdt alleen van het geurtje van de moerbeiboom

Rotterdam. De tamme zijderups, Bombyx mori, wil alleen leven op de moerbeiboom. Dat komt, schrijven Japanse onderzoekers in Current Biology, doordat hij sterk wordt aangetrokken door één geurend stofje: cis-jasmon, een stof die door mensen in parfums wordt gebruikt. Tot dusver dacht men dat cis-jasmon pas vrijkwam nadat plantenbladeren aangetast waren door insecten, maar intacte moerbeibladeren scheiden het ook al af. Meestal worden insecten door combinaties van geurstoffen aangetrokken. Dat de zijderups exclusief gecharmeerd is van cis-jasmon ontdekten de Japanners door alle geurstoffen van de moerbeibladeren te analyseren en stuk voor stuk op twintig centimeter afstand neer te zetten van een groepje hongerige rupsen. Op cis-jasmon gingen die al bij lage concentraties met voor hen hoge snelheid af, terwijl de andere stoffen de beestjes nauwelijks konden bekoren. Omdat de zijderups zijde voor kleding maakt, is het beestje van groot economisch belang. De onderzoekers denken dat ze de rups minder kieskeurig kunnen maken door cis-jasmon toe te voegen aan kunstmatig voedsel. Omgekeerde toepassingen zijn ook mogelijk: zo zouden schadelijke rupsen met net zo`n gevoeligheid voor een specifieke geurstof in bijvoorbeeld landbouwgewassen bestreden kunnen worden door de betreffende geurreceptor te blokkeren.