De EO houdt niet van homo's. Maar genoeg daarover

Het verlossende woord in de zaak Arie Boomsma In Zijn Zwembroek is gesproken. Metro, vroeg Arie na zijn schorsing bij de EO: ‘Het ging er dus toch óók om dat het een homoblad was?’ En daarop antwoordde Arie: ‘Natuurlijk is dat de doorslaggevende factor geweest.’

Het is nu dus volgens een officiële bron (Arie) bevestigd: de EO houdt niet van homo’s. Maar genoeg daarover.

Er is namelijk sprake van een algemener probleem.

Zo speelt al ruim een week de aflevering van Pauw & Witteman door mijn hoofd, waarin Peter van der Vorst te gast was. Hij kwam vertellen dat minister Hirsch Ballin de regels voor adoptie uit Amerika strenger wil maken, waardoor homo’s straks alleen nog gehandicapte kinderen boven de vijf jaar kunnen adopteren.

Dat is onrechtvaardig.

Wat ook heel erg was: hoe Peter van der Vorst vervolgens werd bejegend door Jeroen Pauw en door Hugo Borst, die te gast was.

Het ging zo. Hugo Borst liet, in het kader van een boekje over zijn kindertijd, een foto zien van zijn jeugdelftal. Allemaal jongetjes van een jaar of twaalf. Waarop Jeroen Pauw tegen Peter van der Vorst zei: ‘Peter van der Vorst, hè, jij hebt vast een goeie kijk op jonge jongens. Haal es even de jonge Hugo d’r es uit. Kan je hem d’r uit halen?’

Van der Vorst, verbouwereerd: ‘Waarom maak je die opmerking, Jeroen?’

Vervolgens vertelde Hugo Borst over zijn jeugdvriend Heintje, een Antilliaan met wie hij later opnieuw bevriend was geraakt. ‘Hij had een prachtig, práchtig lichaam’, zei Borst. ‘Peter van der Vorst zou diep onder de indruk zijn van zijn sixpack, van zijn biceps, van zijn...’ Van der Vorst onderbrak hem, nu duidelijk geagiteerd: ‘Waarom denkt iedereen dat ik van alles mooi en leuk vind? Ik val niet op jonge jongens, en misschien ook wel niet op bicepsen en tricepsen.’

Hier werd, door machoduo Pauw & Borst, getoond hoe veel hoogopgeleide, invloedrijke, zogenaamd progressieve heteromannen tegen homo’s aankijken: als figuren die op kleine jongetjes vallen en met alles naar bed willen wat een sixpack heeft.

Even terug naar Arie. In Metro zei hij: ‘De EO weet dat we niet om het onderwerp homoseksualiteit heen kunnen. Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst weer los ga op dit thema.’

Ach Arie, ga dan ook even los op de homofobe Pauw & Borst. Dat vinden ze vast, eigenlijk, ergens diep van binnen, heel erg lekker.

Lees ook ‘Bellen met...’ op pagina 25