Cocaïneroes

Wij hebben hem, trouwe luisteraar. Hij leek door de aarde verzwolgen, maar wij hebben hem. Terwijl heel België smacht naar een teken van leven, zit Tom Boonen gewoon bij Meniscus & Co, de meest betrouwbare sportactualiteitenrubriek. Welkom in onze nederige plattelandsstudio, Tom Boonen. Welkom in tolerant Nederland, zou ik er aan toe willen voegen. Wat kan ik voor u inschenken? Pilsje?

„Spuitwater.”

Kom, kom, Tom Boonen. Na uw enerverende weekend mag de ‘riem’ er wel even af.

„Met één pint is alle ellende begonnen. Er wordt dan iets op gang gebracht in mijn hoofd. Zonder het zelfs maar te willen heb ik er zo vijftien achterover geslagen.”

En dan krijgt u behoefte aan iets sterkers?

„Dat is het hem nu juist. Het schijnt dat iemand anders in mij behoefte heeft aan iets sterkers.”

Iemand anders?

„Iemand die mij vervangt, als het ware.”

U bedoelt dat er dan opeens twee Tom Boonens in één lichaam wonen?

„Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Eén van de twee trekt zich terug. Hij is er wel, maar ook weer niet. In elk geval heeft die een black-out.”

Maar de Tom Boonen die nog wakker is, wakkerder dan wakker, die gaat op het toilet een lijntje leggen?

„Ook dat is niet met zekerheid te zeggen. Ik bedoel, na die out-of-competition-controle is die conclusie gerechtvaardigd. Niet voor niets heb ik meteen geroepen dat ik dringend hulp nodig heb.”

U gaat te snel. U staat dus op dat toilet, u snuift een lijntje, u voelt meteen een verlossende prikkeling in uw hersenen. Alles wordt helder. Voor een uurtje of twee ben u meer aanwezig dan daarvoor. En nu beweert u dat u daar geen herinnering aan heeft?

„Moet u horen, ik heb een voorbeeldfunctie. Ik kan moeilijk reclame gaan maken voor de cocaineroes. Als ik dat doe, zit binnenkort de Vlaamse jeugd massaal aan de cocaïne.”

U bent nu in het o zo verdorven Nederland. Met een televisieprogramma als Spuiten & Slikken kunnen we heus wel tegen een stootje. Stiekem heeft u dus toch een herinnering?

„Ik moet u bekennen, dat programma is mijn inspiratiebron geweest.”

Wat doet cocaïne met u?

„Het beest in me wordt gewekt.”

Ziet u, zo moeilijk is het niet. Het beest in u wordt gewekt. Mijn vraag is nu: is dat hetzelfde beest in u dat de kasseien in Parijs-Roubaix heeft opgevreten?

„Dat zou je kunnen stellen, ja.”

U wordt niet ontslagen door uw ploeg. Maar u wordt wel verplicht naar therapie gestuurd. Bent u niet bang dat de therapeuten het beest in u – het allerbeste van Tom Boonen – muilkorven, of misschien wel doden?

„Doodsbenauwd ben ik ervoor.”

    • Peter Winnen