9 Aermacchi MB-339A/PAN, 197 racefietsen

The Italian Airforce squad "Frecce Tricolori" flies over the pack of cyclists during the third stage of the Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race, from Grado to Valdobbiadene, Monday, May 11, 2009. (AP Photo/Alessandro Trovati)
The Italian Airforce squad "Frecce Tricolori" flies over the pack of cyclists during the third stage of the Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race, from Grado to Valdobbiadene, Monday, May 11, 2009. (AP Photo/Alessandro Trovati) Associated Press

Het demonstratieteam van de Italiaanse luchtmacht vliegt over het wielerpeloton tijdens de derde etappe van de Ronde van Italië. De Frecce Tricolori (‘De driekleurige pijlen’) bestaan sinds 1961 en vliegen sinds 1983 met deze toestellen, de Aermacchi MB-339A/PAN.

De etappe van de Giro, een rit over 198 kilometer van Grado naar Valdobbiadene, werd gewonnen door Alessandro Petacchi, die ook al de snelste was in de tweede etappe. In de massasprint versloeg de Italiaanse renner de Amerikaan Tyler Farrar en zijn landgenoot Francesco Gavazzi. Petacchi mag vandaag bovendien starten in de roze leiderstrui.

In de slotfase van de rit deed zich een valpartij voor in het peloton, waardoor onder anderen rozetruidrager Mark Cavendish en Rabo-kopman Denis Mentsjov op achterstand raakten. Mentsjov verloor uiteindelijk 24 seconden op de eerste groep. Cavendish gaf meer dan een minuut toe.

Christian Vande Velde kwam zwaar ten val en moest opgeven. De Amerikaanse klassementsrenner van Garmin ging per ambulance naar het ziekenhuis. Het is nog niet bekend wat de nummer vijf van de afgelopen Ronde van Frankrijk precies mankeert.

In de algemene rangschikking, waarin na van Vande Veldes val nog 196 renners staan, heeft Petacchi 8 seconden voorsprong op Farrar en 18 op de Australiër Michael Rogers.

Die volgorde zal vandaag waarschijnlijk veranderen, aangezien de eerste serieuze cols op het programma staan.