Winst HSBC hoger dan eind 2008

De Britse bank HSBC heeft de winst in het eerste kwartaal van 2009 fors zien toenemen. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2008 nam de winst voor belasting met bijna 12 procent toe tot 614 miljoen dollar (452 miljoen euro).

Dat maakte het concern vanmorgen bekend. HSBC, dat voor de kredietcrisis te boek stond als grootste bank ter wereld, maakte vorig jaar zware verliezen als gevolg van de kredietcrisis. Alleen al in het laatste kwartaal van 2008 werd voor bijna 2,8 miljard dollar aan verlies geleden.

Het herstel van de winst werd op de Londense beurs niet met enthousiasme ontvangen. Het aandeel daalde met 3,2 procent. Reden daarvoor is waarschijnlijk dat de winst van HSBC voornamelijk veroorzaakt wordt door een andere waardering van de schulden van de bank. Zonder die schuldherwaardering zou de winst lager zijn uitgekomen, maar nog steeds significant hoger dan in het laatste kwartaal van 2008, aldus de bank.

In de eerste drie maanden van dit jaar wist HSBC de kapitaalsbasis flink te vergroten, onder meer door een aandelenemissie van 17,8 miljard dollar. Die werd begin april afgesloten en is voornamelijk gedekt door de al bestaande aandeelhouders. Door de emissie steeg de tier 1 ratio (de kapitaalsbasis) naar 9,9 procent.

Bestuursvoorzitter Michael Geoghegan zei in een verklaring dat de resultaten in het eerste kwartaal „bemoedigend” waren en vooral te danken aan de reguliere bankactiviteiten. „Op het gebied van commercieel bankieren zijn we wereldwijd leidend en bleven we sterk in alle regio’s.”

Volgens Geoghegan heeft de emissie ervoor gezorgd dat HSBC er sterk voor staat en dat de bank „goed gepositioneerd is om de onzekere economische tijden die nog volgen goed te doorstaan”.

HSBC moest nog wel fors afschrijven op leningen en andere kredietrisico’s. Die afschrijvingen waren met 3,9 miljard dollar weliswaar lager dan de 4,6 miljard in het vierde kwartaal van 2008, maar fors hoger dan de 3,2 miljard in het eerste kwartaal van 2008.

HSBC heeft wereldwijd zo’n 100 miljoen klanten en een kleine 250.000 werknemers. De bank is actief in 86 landen in Europa, Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. De totale balans van HSBC bedroeg eind 2008 2.527 miljard dollar.