Waarom voel je zwaarder aan wanneer je slaapt?

Hoe komt het dat mensen heel zwaar aanvoelen als ze diep slapen, vraagt Marc van Efferen uit Rotterdam zich af. Zoals wanneer je partner met haar hoofd op je schoot in slaap valt, of wanneer de kat op je buik indommelt.

Het is een gevoelskwestie. Het lijkt inderdaad alsof je zwaarder weegt voor een ander wanneer je slaapt. Net zoals een slapend kind meer lijkt te wegen wanneer je het optilt om naar bed te brengen. Dat komt doordat de spieren zich volledig ontspannen als je slaapt, zegt neuroloog Robert Schimsheimer van het slaapcentrum in het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag.

„Normaal heb je altijd wel wat activiteit in de spieren, ook wanneer je volledig in rust bent”, legt Schimsheimer uit. „Je spieren werken constant tegen de zwaartekracht in. Dus wanneer je met je hoofd op iemands schoot in slaap valt, dan rust het volle gewicht van je schedel op de ander. Terwijl je als je wakker bent, je je hoofd altijd wel een beetje optilt.”

Het is niet zo dat je op dat moment ook echt zwaarder weegt. Dus zou je al slapende op de weegschaal worden gezet, dan weeg je niet meer dan in wakende toestand. Maar hoeveel grammen of kilo’s voel je dan zwaarder aan? Dat is niet te meten, zegt Schimsheimer. Er is naar zijn weten nooit onderzoek naar gedaan. „Wel zou het kunnen zijn dat je tijdens de remslaap wat zwaarder aanvoelt dan tijdens andere fasen van je slaap. Tijdens de rem, de diepe slaap waarin je droomt, ben je min of meer totaal verlamd. Dan kan de gewichtsloosheid groter zijn dan in de andere fasen van de slaap.”

Voor de kat die bij lezer Marc op schoot ligt, geldt dezelfde verklaring. Ook dieren ontspannen hun spieren in slapende toestand. „Behalve dan dat dieren tijdens de remslaap geen verlammingsverschijnselen vertonen. Zij bewegen altijd wel met de oren, of met een pootje.” Huisdieren leunen dus nooit met hun volle gewicht op je.

Hoe sms’t een Chinees?, het boek met de beste next questions, is te koop via nrcnext.nl/webshop (€ 12,50)

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Zwaarder wegen

In Waarom voel je zwaarder aan wanneer je slaapt? (next question, maandag 11 mei, pagina 2) is tot twee keer toe sprake van iets dat ‘zwaarder weegt’. Dat is natuurlijk fout. Je bent zwaarder, of je weegt meer.

    • Jessica van Geel