Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Verslag van de eerste dag van de rechtszaak tegen het medium Jomanda en twee alternatieve artsen wegens de dood van actrice Sylvia Millecam. De actrice overleed in 2001 aan borstkanker. Zij liet zich behandelen door het medium en de andere ‘genezers’. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Verslag rechtszaak Sylvia Millecam en een recent interview met het medium Jomanda over haar rol. Wandeling door Amsterdamse wijken met Robert Vuijsje, schrijver van Alleen maar nette mensen. Verder een verslag over de crisis in het schnabbelcircuit. Bedrijfsfeestjes worden afgelast of flink versoberd. Een makkelijke kostenpost om te schrappen is de optredende artiest, die vaak een paar duizend euro voor een half uur kost. Evenementen en festivals hebben eveneens te maken met een teruglopend budget, doordat sponsors zich terug trekken. Op reportage met de volkszanger Dries Roelvink, die zijn boekingen ook ziet teruglopen. Ned.2, 20.45-21.15u.

Nova/Den Haag Vandaag. Verslag van de bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2009 door juryvoorzitter Ivo van Opstelten. Verder aandacht voor de zaak Millecam. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. De president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Robbert Dijkgraaf, introduceert twee jonge wetenschappers, die vertellen over de hersens van pubers en het dwergensterrenstelsel in het heelal. Ook als gast: de Vlaamse voordrachtskunstenaar Christophe Vekeman. Tafelheer is zwemmer Maarten van der Weijden. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Regisseur en programmamaker Michiel van Erp licht de film toe die hij maakte over mensen met een angststoornis: Angst. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Tegenlicht: De evolutie revolutie. De Engelse bio-ethicus John Harris is van mening dat het verbeteren van de mens een morele plicht is. Om zijn standpunten te ondersteunen schreef hij het boek: Enhancing evolution; The ethical case for making better people. Verbetering van de mens door evolutie en natuurlijke selectie duurt te lang, de mens is deel van de evolutie, dus zijn technische kennis ook. Met die technische kennis kan hij de mens snel verbeteren. Net als we preventie, vaccinatie, medicatie en educatie belangrijk vinden om de mens beter te laten functioneren, zo is het ook onze morele plicht om de mens te verbeteren waar dat kan. Ned.2, 20.55-21.41u.

informatief

Hart en ziel. Over de zin en onzin van hersentraining. Met methoden voor het trainen van het middelbare en oudere brein worden uitstekende zaken gedaan. De vraag is of het helpt. Ned.2, 19.25-19.55u.

Patrick in Uruzgan. Patrick Lodiers trekt op met een peloton Nederlandse soldaten in Uruzgan. Laatste aflevering. Het peloton geraakt met Lodiers in een TIC (troups in contact): de reportage toont o.m. de angst en het verschil in materiaal. Ook een bezoek aan de Tarin Kowt in om te kijken hoe het gaat met de wederopbouw in de stad. Ned.3, 21.30-22.10u.

Panorama: The Six Billion Dollar man. De uit Texas afkomstige bankier sir Allen Stanford werd door zijn genereuze sponsoring beschouwd als redder van het (Britse) cricketspel. De financier die bij voorkeur per helikopter arriveerde bij cricketwedstrijden is in ongenade gevallen na beschuldigingen van een miljardenfraude. BBC 1, 21.30-22.00u.

Puur persoonlijk: Two feelings together. Reportage over de getalenteerde jonge Thai Ek Thongprasert die vorig jaar als derdejaarsstudent aan de Modeacademie in Antwerpen prestigieuze internationale prijzen in de wacht sleepte. Zal hij de rust en inspiratie vinden om onder leiding van Walter Van Beirendonck ook in zijn laatste jaar af te studeren met een sterke collectie? De druk is groot en samen met een jonge Japanse assistent sluit Ek zich op in zijn werkkamer. Uren van uiterste concentratie en Aziatische stiltes waarin men een speld kan horen vallen. Canvas, 22.10-23.05u.

De slag om Brussel: Stinkkaas. Eerste aflevering van vierdelige reportageserie over de Europese regelgeving. Ned.2, 22.50-23.30u.

drama

Nachtegaal en zonen. Eerste aflevering, Een feest om nooit te vergeten, van een Nederlandse regiosoap over het leven van een aannemersfamilie. Ned.2, 18.50-19.25u.