voetbalweekend

Barcelona heeft gisteren in Nou Camp een goede kans verspeeld om drie speelronden voor het einde van de competitie de Spaanse landstitel te behalen. Real Madrid verloor zaterdag met 3-0 van Valencia en had de aartsrivaal uit Catalonië niet meer kunnen achterhalen als die het thuisduel met Villareal had gewonnen. Maar Villareal kwam na een 3-1 achterstand in de slotfase alsnog langszij: 3-3. Seydou Keita opende de score voor Barça; Joseba Llorente maakte gelijk. Samuel Eto’o en Dani Alves bezorgden Barcelona een 3-1 voorsprong bij de rust. Matias Fernandez benutte in de 78ste minuut een strafschop: 3-2. In de blessuretijd scoorde Llorente opnieuw: 3-3.

Met Arjen Robben als enige Nederlander in de basis was Real Madrid, dat vorige week in het eigen stadion Santiago Bernabéu werd vernederd door Barcelona (2-6), tegen Valencia nagenoeg kansloos. Door doelpunten van Mata en David Silva leidde de thuisploeg bij rust met 2-0. In de tweede helft maakte Ruben Baraja het leed groter voor de onttroonde kampioen uit Madrid. Rafael van der Vaart en Royston Drenthe vielen nog in bij de ‘Koninklijke’, Klaas-Jan Huntelaar bleef op de bank.

De strijd om de landstitel in Duitsland ligt weer open. Koploper VfL Wolfsburg verloor het duel met VfB Stuttgart met 4-1, waarbij alle vier doelpunten van Stuttgart werden gemaakt door de Duitse international Mario Gomez. Bayern München kwam in punten op gelijke hoogte door een zege bij Energie Cottbus (3-1). Met nog drie wedstrijden te spelen hebben beide clubs één meer dan Hertha BSC.

Hamburger SV verspeelde gisteren de laatste kans op het kampioenschap. Het elftal van trainer Martin Jol verloor met 2-0 van Werder Bremen door twee doelpunten van Hugo Almeida. Werder schakelde HSV al uit in de UEFA Cup en eerder versloeg de ploeg van coach Thomas Schaaf HSV ook in het bekertoernooi. Voor de eerste keer in drie maanden tijd won TSG 1899 Hoffenheim weer een wedstrijd. De ploeg,in de winterstop nog koploper, maakte met een 2-0 zege op 1. FC Köln een einde aan een reeks van twaalf duels zonder overwinning.

SC Freiburg keert na vier jaar afwezigheid terug in de Bundesliga. De koploper uit de tweede Bundesliga won gisteren met 5-2 bij TuS Koblenz en is drie duels voor het einde van de competitie zeker van de titel. De strijd om de andere promotieplaatsen is spannend. FSV Mainz staat tweede met 54 punten. 1. FC Nürnberg heeft 53 punten, SpVgg Greuther Fürth en 1. FC Kaiserslautern hebben er 52.

Manchester United kan zich voorbereiden op een nieuw titelfeest. De koploper in de Engelse Premier League won gisteren de thuiswedstrijd tegen Manchester City met 2-0 en lijkt niet meer te achterhalen. Cristiano Ronaldo en Carlos Tevez maakten de doelpunten op Old Trafford. Manchester, ook in 2007 en 2008 landskampioen, heeft aan vier punten uit de laatste drie duels (met Wigan Athletic, Arsenal en Hull City) genoeg voor de titel.

Liverpool versloeg zaterdag West Ham United met 3-0. Steven Gerrard was weer eens de grote man bij Liverpool. De aanvoerder scoorde tweemaal. Op aangeven van Dirk Kuijt maakte invaller Ryan Babel er in de slotfase nog 3-0 van.

Chelsea heeft de pijnlijke uitschakeling tegen FC Barcelona in de Champions League goed verwerkt. De ploeg van interim-coach Guus Hiddink won gisteren de uitwedstrijd tegen Arsenal met 4-1. Bij rust leidde Chelsea met 2-0 door doelpunten van oud-PSV’er Alex en Nicolas Anelka. Direct na de pauze werkte Kolo Touré de bal in eigen doel. Arsenal deed via Nicklas Bendtner nog wat terug, maar Florent Malouda bepaalde de eindstand op 4-1.