Verlangen naar de tijd dat alles vrolijk en veilig leek

dans * * * Nederlands Dans Theater 1. Tournee t/m 2 juni. www.ndt.nl
dans * * * Nederlands Dans Theater 1. Tournee t/m 2 juni. www.ndt.nl

dans * * *

Nederlands Dans Theater 1. Tournee t/m 2 juni. www.ndt.nl

De melancholie is de laatste jaren definitief in het werk (en het leven?) van choreografenduo Paul Lightfoot en Sol León ingetreden. Daar is genoeg aanleiding voor. Lightfoot en León hebben zelf, of in de naaste omgeving te maken gekregen met ziekte, scheiding en andere gebeurtenissen die doen verlangen naar de tijd dat alles nog vrolijk, vast en veilig leek.

In het nieuwe werk Sehnsucht klinkt dat gevoel sterk door. Dansers Aurélie Cayla en Mehdi Walerski lijken in een soort vierkante kijkdoos boven het toneel de herinneringen te verbeelden van Stefan Zeromski, die eenzaam op het voortoneel staat. Het minihuisje, met tafel, stoel, deur en raam, is het podium voor een duet dat vrijwel alleen uit vindingrijk partnerwerk bestaat. De woning kantelt regelmatig, waardoor de indruk ontstaat dat de peinzende Zeromski zijn herinneringen telkens heroverweegt.

Als Walerski zich uit de beknellende ruimte, en daarmee uit de relatie, bevrijdt, volgt een scherpe cesuur. Een voor Lightfoot en León ongebruikelijk groot ensemble van elf dansers betreedt het toneel voor een extatische, veelal synchrone groepschoreografie op de twee laatste delen van Beethovens vijfde symfonie. Helaas is het choreografenduo niet tegen de grootsheid van die muziek opgewassen. Daarmee verdwijnt het beeld van het sfeervolle eerste deel naar de achtergrond, terwijl dat met zijn klein bezette choreografie juist erg mooi werkte met het Largo uit Beethovens Pianoconcert Nr.3.

Francine van der Wiel

    • Francine van der Wiel