vandaag

In het nieuws:

De paus begint zijn bezoek aan Israël. Hij bezoekt onder andere Yad Vashem, de gedenkplaats voor de Holocaust in Jeruzalem. Veel joden hekelen het Vaticaan, onder meer vanwege de voorgenomen heiligverklaring van paus Pius XII, die de jodenvervolging zou hebben gedoogd.

De Georgische president Saakasjvili voert voor het eerst overleg met leden van de oppositie nadat ordetroepen vorige week botsten met demonstranten. Sinds 9 april blokkeren oppositieleden belangrijke wegen. De oppositie eist dat Saakasjvili aftreedt.

Presentator Arie Boomsma keert terug op de tv nadat de EO gisteren bekend maakte dat zijn schorsing wordt opgeheven. De EO had Boomsma gestraft omdat hij had geposeerd voor homoblad L’Homo, van Linda de Mol. De omroep heeft na gesprekken met de presentator opnieuw het vertrouwen in hem uitgesproken.

In het Amstel Hotel in Amsterdam wordt de winnaar van de Libris Literatuurprijs bekendgemaakt. De genomineerden zijn Anna Enquist, Rob van Essen, Arnon Grunberg, Charlotte Mutsaers, Dimitri Verhulst en Robert Vuijsje.

Bassist en componist Ernst Glerum ontvangt de VPRO/Boy Edgar Prijs in het Bimhuis in Amsterdam. Glerum heeft hiervoor een speciaal programma samengesteld.

Beluister het programma vanaf 20.00 via: vprojazzlive.radio6.nl.