Van Lanschot heeft last van hoge spaarrente

De concurrentiestrijd op de Nederlandse spaarmarkt heeft Van Lanschot Bankiers in de verliezen gedrukt. In het eerste kwartaal heeft de exclusieve vermogensbank uit Den Bosch een niet nader genoemd nettoverlies geboekt.

Dat is vooral veroorzaakt door de „hoge tarieven die vanwege de marktomstandigheden moeten worden betaald op deposito’s en spaarrekeningen”. Dat maakte de bank vanochtend bekend. Daarnaast hebben veel klanten van Van Lanschot last van de economische recessie. Die zorgde voor oplopende kredietverliezen.

Ook vielen de provisie-inkomsten tegen, door „de aanhoudende onrust op de aandelenmarkten”. Vermogensbeheerklanten zijn wegens het barre beursklimaat volgens de bank nog steeds terughoudend met aandelentransacties. Lage beurskoersen zorgen bovendien voor lagere beheerprovisies.

Voor het tweede kwartaal heeft Van Lanschot geen concrete verbeteringen aangekondigd. Wel zal de bank dan twee forse voorzieningen moeten nemen: een van 6 miljoen euro op de eerder aangekondigde reorganisatie, waarbij 150 banen zullen worden geschrapt. Voor de modernisering van het automatiseringssysteem zal de bank een bedrag tussen de 30 miljoen en 35 miljoen versneld afschrijven. Dat is nagenoeg evenveel als de totale bedrijfswinst over 2008. Die was met bijna 90 procent teruggelopen tot 30,1 miljoen euro.

Dat de ontwikkelingen op de spaarmarkt de bank voor vermogende particulieren dwarszit bleek eind maart, toen topman Floris Deckers zijn irritatie liet blijken over de oplopende rentetarieven. Hij noemde de Nederlandse spaarbanken toen „collectief gek geworden” omdat zij een rente van 4 tot 5 procent rekenen, terwijl de internationale rentevoeten veel lager liggen.

Lichtpuntje van het kwartaalbericht van vanochtend was dat de balans van Van Lanschot op orde is, na de succesvolle aandelenemissie van december. Daarmee haalde de bank 150 miljoen euro op.

Beleggers en analisten reageerden teleurgesteld op het slechte nieuws uit Den Bosch. Een analist van RBS noemde het kwartaalbericht „zeer negatief”. Op de beurs daalde het aandeel Van Lanschot vanochtend met 2 procent tot 40,45 euro.