Tamil Tijgers

Dit weekeinde zijn bijna 400 burgerdoden gevallen bij gevechten tussen het Sri Lankese leger en strijders van de Tamil Tijgers in het in het noordoosten van Sri Lanka. Dit meldden de Britse omroep BBC en persbureau AP gisteren op basis van informatie van een dokter in het conflictgebied. Het bericht is niet te verifiëren omdat journalisten niet worden toegelaten tot de oorlogszone.

De arts V. Shanmugarajah telde tot dusver in zijn ziekenhuis in Mullaivaikal 378 doden, onder wie 106 kinderen, na beschietingen in de nacht van zaterdag op zondag. Er zouden meer dan 1.100 gewonden zijn gevallen. Daarmee zou dit een van de bloedigste etmalen zijn sinds het oplaaien van het geweld tussen de regering en de Tijgers in januari. Het conflict duurt al ruim 25 jaar.

Volgens de website TamilNet.com, die is verbonden aan de Tamil Tijgers, zijn er bij het geweld 1.200 doden gevallen. Het leger ontkende gisteren dat het met zwaar geschut zou hebben geschoten en beschuldigde de Tamilrebellen van het gebruik van ‘menselijke schilden’.

Het geweld speelt zich af in een strook land aan de kust van ongeveer 3 vierkante kilometer. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zitten daar nog 50.000 burgers vast. Het regeringsleger heeft recent aanzienlijke terreinwinst geboekt. In 2007 hadden de Tamil Tijgers nog de controle over eenderde van het eiland. De VN schatten dat er sinds januari 6.500 doden zijn gevallen.

De internationale gemeenschap heeft de regering in Colombo tevergeefs opgeroepen het offensief om humanitaire redenen te staken. Volgens Colombo zou een gevechtspauze de Tamil Tijgers echter in staat stellen zich te hergroeperen.

Gisteren zette de regering drie journalisten van de Britse tv-zender Channel 4 het land uit omdat zij in hun verslaggeving het imago van de Sri Lankese veiligheidsdienst zouden hebben bezoedeld. (AP, AFP, BBC)

Volg de propagandaoorlog op Sri Lanka op Tamilnet.com, verbonden aan de rebellen, en news.lk, de informatiewebsite van de regering