SP en CU sluiten coalitie met PVV nu al uit

De SP en de ChristenUnie sluiten uit dat ze met de PVV in een nieuwe regering zullen stappen. Zij noemen het anti-islamstandpunt van PVV-leider Geert Wilders en de manier waarop hij politiek bedrijft als belangrijke redenen.

Hiermee zijn er drie politieke partijen die regeringen met de PVV uitsluiten. Eerder had D66-leider Alexander Pechtold al laten weten niet met de partij van Wilders een coalitie te zullen vormen.

„Het programma en profiel, gevoegd bij toon en manier van optreden” van de PVV maken samenwerking met zijn partij „ondenkbaar”, zei ChristenUnie-leider André Rouvoet vandaag in het Financieele Dagblad. Hoewel haar partij in het parlement regelmatig met de PVV optrekt, vindt SP-leider Agnes Kant de verschillen op sociaal-economisch terrein „onoverbrugbaar”. Ook het anti-islamstandpunt van Wilders maakt gezamenlijk regeren onmogelijk. Tegen Radio 1 zei Kant: „De PVV discrimineert en wij niet. Dat is een belangrijk onderscheid.”

De volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn in 2011. De PVV staat momenteel hoog in de peilingen. Het wel of niet meedoen van de PVV aan een nieuwe regering is een gevoelig onderwerp voor andere partijen. Nadat CDA-partijvoorzitter Peter van Heeswijk onlangs zei dat het CDA geen enkele partij uitsluit, en dus ook de PVV niet, werd hij door enkele partijgenoten openlijk bekritiseerd.

Hoewel Wilders 21 jaar in de Tweede Kamer werkt, profileert hij zich als een politieke outsider. Onderdeel daarvan is dat hij zijn politieke tegenstanders ervan beschuldigt het debat over onderwerpen die hij belangrijk vindt te ontwijken. Volgens zijn tegenstanders is het juist Wilders die nooit het debat aangaat, maar zich beperkt tot oneliners en het beledigen van mensen die het niet met hem eens zijn. Zij proberen een cordon sanitaire rond Wilders te vermijden, omdat zij vinden dat zijn standpunten weersproken moeten worden, en omdat zo’n cordon Wilders in het huidige politieke klimaat vooral stemmen oplevert.

Pechtold noemde Wilders eerder „extremistisch”. „Ik wil niet met iemand in een kabinet die oproept om met scherp te schieten op voetbalsupporters of oproept om boeken te verbranden”, zei de D66-leider tegen Elsevier. De Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66, vond het op voorhand uitsluiten van Wilders door Pechtold overigens „ondemocratisch”.

Vorige week publiceerde ambtenarenblad re.Public de uitslag van een enquête onder lezers. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de respondenten niet onder een PVV-bewindspersoon zou willen werken. Bijna 70 procent noemt eventueel meeregeren van de PVV „een drama”.