Saoedische man mag spilzieke vrouw slaan

Op een Saoedisch symposium over huiselijk geweld heeft een rechter voor grote ophef gezorgd met zijn opmerking dat mannen hun vrouwen in het gezicht mogen slaan als ze te veel geld uitgeven aan onnodige zaken.

„Als een persoon 1.200 rial [235 euro] aan zijn vrouw geeft en ze geeft 900 rial uit om een abaya te kopen in een merkkleding-winkel en als haar man haar dan in het gezicht slaat als reactie op haar daad, dan verdient ze die straf”, zei Hamad al-Razine, rechter in Jeddah. Een abaya is de tot de grond reikende zwarte jas die alle vrouwen in Saoedi-Arabië in het openbaar moeten dragen.

De Engelstalige Saoedische krant Arab News berichtte gisteren over het symposium in de stad Abha. Volgens de in Jeddah gevestigde krant gebruikte de rechter zijn voorbeeld ter ondersteuning van zijn opvatting dat vrouwen evenzeer als mannen verantwoordelijk zijn voor de toename van het huiselijk geweld in Saoedi-Arabië. „Maar niemand geeft hun [vrouwen] ook maar een fractie van de schuld”, zei de rechter.

De vrouwen in zijn gehoor protesteerden direct luidkeels tegen zijn uitspraak. Het symposium, over de rol van de gerechtelijke autoriteiten en de veiligheidsdiensten bij het voorkomen van huiselijk geweld, werd bijgewoond door onder anderen prinses Adilah bint Abdullah, vicevoorzitter van het Nationale veiligheidsprogramma voor het gezin.

Andere oorzaken van huiselijk geweld waren volgens rechter Razine indecent gedrag van vrouwen en gebruik van beledigende woorden tegen hun echtgenoten.