Saakasjvili begint crisisoverleg met aantal oppositieleiders

De Georgische president Saakasjvili en de verenigde buitenparlementaire oppositie zijn sinds vanmiddag bijeen in een poging hun onderlinge conflict op te lossen. Verwacht wordt dat het overleg weinig oplevert, aangezien beide partijen niet tot inschikken bereid zijn.

Gisteren nodigde Saakasjvili een aantal oppositieleiders, onder wie Irakli Alasania, Levan Gatsjetsjiladze, Salomé Zoerabisjvili en Kacha Sjartavam, uit voor een gesprek nu de situatie in de Georgische hoofdstad Tbilisi met de dag meer gespannen wordt. Oud-parlementsvoorzitter Nino Boerdzjanadze weigerde deel te nemen uit scepsis over de uitkomst.

De oppositie, die sinds 9 april door middel van demonstraties het aftreden van Saakasjvili eist, organiseerde afgelopen weekeinde opnieuw protestbijeenkomsten voor het parlement. Het vreedzame karakter van hun acties nam op 6 mei een wending toen een groep demonstranten het hoofdbureau van de politie wilde bestormen om enkele eerder gearresteerde medebetogers te bevrijden. Daarbij raakten 28 mensen gewond. Een dag eerder was de regering met het nieuws gekomen dat op een militaire basis even buiten Tbilisi muiterij aan de gang was. Nog altijd is onduidelijk wat zich op die basis heeft afgespeeld.

Deze gebeurtenissen hebben ertoe geleid dat de situatie in Tbilisi verder uit de hand dreigt te lopen. De EU-ambassadeurs in Tbilisi proberen dat te voorkomen en spelen een bemiddelende rol in het conflict. Tijdens een bijeenkomst met de oppositie veroordeelden zij vorige week de gewelddadige betoging bij het hoofdbureau van politie.

Nadat ook de patriarch van de Georgische orthodoxe kerk de huidige situatie explosief had genoemd, ontving parlementsvoorzitter David Bakradze vrijdag een delegatie van de oppositie. Die eiste tijdens die ontmoeting dat ze Saakasjvili in eigen persoon wilden spreken.