Roda JC na meevaller mentaal gesterkt de play-offs in

Feyenoord 2 Roda JC 3

Ruststand 0-2. 14. Cissé 0-1, 21. Meeuwis 0-2, 56. Makaay 1-2, 70. Hadouir 1-3, 75 Makaay 2-3. Scheidsrechter: Blom.Toeschouwers: 45.000.

Trainer Harm van Veldhoven van Roda JC gaf toen dat hij het ergste vreesde toen spits Roy Makaay van Feyenoord vlak voor tijd een vrije trap mocht nemen. De Belg, naar de tribune gestuurd omdat hij collega Leon Vlemmings voor ‘klootzak’ had uitgemaakt, zag tot zijn opluchting de bal tussen de boze Rotterdamse supporters verdwijnen. Met de 3-2 zege in de Kuip wendde Roda JC gisteren directe degradatie af. „Mentaal kunnen we niet meer kapot”, zei Van Veldhoven. „Laat de ploegen maar komen in de nacompetitie. Ook volgend seizoen spelen we in de Kuip.”

Roda JC verpestte met de verrassende zege een Rotterdams feestje. De bedoeling was dat de hekkensluiter uit Kerkrade alleen zou figureren in het duel waarin Feyenoord deelname aan de play-offs om een plek in de Europa League veiligstelde. De supporters zochten hun plaatsje in de zon, terwijl stadionspeaker Peter Houtman hun op het hart drukte na afloop te blijven zitten voor het droomafscheid van verzorger Gerard Meijer, na vijftig jaar trouwe dienst.

Het basiselftal van interim-trainer Vlemmings leek echter niet te beseffen dat het tegen een ploeg in acute degradatienood speelde. Na nog geen kwartier ontsnapte Sekou Cissé aan buitenspel en zette Roda JC op voorsprong. De slapte bij Feyenoord werd enkele minuten later nog pijnlijker geïllustreerd, bij een misverstand tussen doelman Henk Timmer en Dwight Tiendalli. De verdediger vloerde in paniek Anouar Hadouir en kreeg de rode kaart. Marcel Meeuwis benutte de strafschop.

Feyenoord leek na rust wakker en scoorde door Makaay. Toch vergrootte Haouir de marge. Scheidsrechter Kevin Blom gaf Feyenoord onterecht een strafschop toe. Blom zag hands van Roda JC-verdediger Pa-Modou Kah, terwijl juist Feyenoorder Kevin Hofland de bal op de arm kreeg. „Het was een witte hand. Niet van God, maar van Hofland”, grapte Van Veldhoven. Makaay benutte de penalty, maar dichterbij kwam Feyenoord niet, ook door de rode kaart voor Kevin Hofland na een elleboogstoot.

Aanvoerder Meeuwis had genoten van de hectiek in de Kuip. „Doelpunten, kaarten, opstootjes en zelfs een vechtpartij op de tribune”, glunderde hij. „Niet dat ik van dat laatste geniet, maar ik merkte aan alles de spanning rond de wedstrijd. Ik denk dat het in ons voordeel heeft gewerkt dat iedereen ons had afgeschreven. Daar zijn we sterker van geworden.”

De tumultueuze laatste wedstrijd paste bij het seizoen dat Roda JC achter de rug heeft. Na een slechte seizoensstart werd in oktober trainer Raymond Atteveld ontslagen, maar tot enige verbetering in het spel en de prestaties leidde dat niet. Buiten de lijnen was het onrustig door de voorgenomen fusie met eerstedivisieclub Fortuna Sittard. De eenwording van de twee Zuid-Limburgse clubs mislukte vorige maand.

Meeuwis erkende dat de emoties rond een mogelijke fusie invloed hebben gehad op de spelers. „Natuurlijk hebben wij zelf kansen gemist en punten ingeleverd. Maar we merken het echt wel als supporters uit protest later het stadion binnenkomen en dan de tegenpartij gaan aanmoedigen.”

De afgelopen weken kreeg Roda JC ook te maken met scheidsrechterlijke dwalingen. Vorige week werd door een buitenspeldoelpunt verloren van Willem II en in maart ontplofte Van Veldhoven na arbitrale missers bij de nederlaag tegen FC Groningen. „Ik heb de laatste weken steeds meer het gevoel dat Kerkrade te ver weg is en dat de fusie al beklonken is”, zei hij toen. „We moeten er blijkbaar uit.” Meeuwis schrok gisteren dan ook bij de strafschop voor Feyenoord. „Ik dacht: het zal toch niet weer gebeuren.”

Roda JC was de laatste tijd vooral in aanvallend opzicht gehandicapt, door blessures van Andres Oper, Dieter van Tornhout en Jeanvion Yulu-Matondo. Ook Hadouir miste duels, omdat hij uit de selectie was gezet omdat hij doelman Bram Castro bij een training in het gezicht sloeg. De spelers stemden voor de door Van Veldhoven geïnitieerde terugkeer van Hadouir voor het duel met Feyenoord. Meeuwis: „Ze zullen geen beste vrienden meer worden, denk ik. Ik heb ze in de kleedkamer nog niet naast elkaar zien zitten, maar we zullen er ook niemand tussen hoeven te zetten. Hadouir heeft een fout gemaakt, maar we hebben nu iedereen hard nodig voor de nacompetitie.”

Nader bekeken: pagina 13

    • Michiel Dekker