Revue van extravagante operakostuums

De Nederlandse Opera verkoopt vierduizend kostuums. Zaterdag was er een modeshow, met een kuiken en een sexy danseres.

Foto Willem Sluyterman van Loo Amsterdam, 9 mei 2009. De Nederlandse Opera toont kostuum in het Muziektheater. De kostuums worden verkocht omdat ze overbodig zijn geworden. Foto: Willem Sluyterman van Loo
Foto Willem Sluyterman van Loo Amsterdam, 9 mei 2009. De Nederlandse Opera toont kostuum in het Muziektheater. De kostuums worden verkocht omdat ze overbodig zijn geworden. Foto: Willem Sluyterman van Loo Sluyterman van Loo, Willem

Een modeshow, maar dan een uitzonderlijke. Daar daalt een knalgeel kuiken de trappen van het Amsterdamse Muziektheater af, stevig gearmd met een assistent, omdat zijn grote gele flapvoeten niet goed op de smalle treden passen. Uit de opera Mefistofele komt dit kuiken, en De Nederlandse Opera verkoopt het pak, tezamen met vierduizend andere kostuums, uit tientallen producties. De verkoop is 16 mei, en als voorproefje waren er zaterdag alvast twee modeshows.

Er zijn tientallen mensen op af gekomen, voornamelijk keurige vriendinnenduo’s van middelbare leeftijd. De dames bereiden zich opgewonden voor op de Operaquiz die straks nog volgt, terwijl ze zich vergapen aan de revue van extravagante operakostuums.

Jurken en mantels van goud- en zilverbrokaat, geweven uit zijde en verstevigd met metaaldraad, zweven statig langs. Uit de historische bruiloftsoptocht in Mefistofele komen die, en de modellen, allen medewerkers van het Muziektheater en DNO, ontvangen applaus.

Indrukwekkend zijn ook de spierwitte rococokostuums uit Richard Strauss’ Capricio, die tegelijk klassiek en modern strak ogen. Zijde versterkt met stijfsel, vertelt Robby Duiveman, directeur kostuums, kap en grime van DNO, waardoor het wel karton lijkt. Een meisje passeert met een metersbrede hoepelrok; de voorkant laat haar benen in witte kousen bloot. „Dat was het kokette danseresje”, vertelt Duiveman, „dat graag hogerop wil.” Het publiek giechelt.

Veel interesse is er onder de aanwezigen voor de ingetogen, sober-fraaie pakken en jurken uit Benjamin Brittens Peter Grimes. Maar wat zijn toch die rare spikkels erop? „Ja, deze opera speelde aan zee”, zegt Duiveman, „maar, dames, dat gaat er zo uit in de was.”

Bekijk meer foto’s op nrc.nl/kunst

    • Herien Wensink