Retour Den Haag-Brussel

Barrière mag niet, struikelblok wel

Hij is nu vijf maanden Kamerlid en het moet gezegd worden: vooralsnog houdt hij zich aan zijn verkiezingsbelofte. Ton Elias (VVD) gebruikt nauwelijks afkortingen en schuwt ambtelijke termen. „Ik weet dat de kiezer via internet meekijkt”, zegt hij.

Nu de anderen nog. Want de strijd van Elias beperkt zich niet tot hemzelf. Onlangs diende hij een motie in die ambtenaren moet dwingen ondernemers helder te informeren, naar het ‘schrijfwijzermodel’ van taalkundige Renkema. Elias kreeg geen steun. De minister noemde de motie zelfs „betuttelend”. Elias: „Alsof ambtenaren zich al helder uitdrukken! Hun handen staan vaak scheef als ze Nederlands schrijven.”

In lichte wanhoop zette Elias daarna twee grote blauwe kartonnen borden op zijn werkkamer. Hij voerde er twee jaar geleden al campagne mee. „Verboden!” staat op de eerste. Daaronder de woorden: modaal, nominale premie, participatieverzoek, PABO, substantieel, prioritering, stelselwijziging, barrières. In plaats daarvan zijn woorden toegestaan die op het tweede bord staan. In dezelfde volgorde: 30.000 euro, vaste premie, doe mee!, onderwijsopleiding, belangrijk, met voorrang behandelen, andere aanpak, struikelblok.

Maar is Elias zonder zonde? Laatst gebruikte hij „ACTAL” en „VNG” in één zin. En kwam hem zomaar het woord „impactanalyse” uit de mond. (PvO)

In de fractie met de vrouwen van Silvio

Wie ziet Wim van de Camp (CDA) straks liever in het Europees Parlement? Dennis de Jong (SP) en Barry Madlener (PVV), of „de mooie vrouwen van Berlusconi”? De Italiaanse premier Silvio Berlusconi was onlangs op zoek naar aantrekkelijke kandidates voor zijn Europese lijst. Van de Camp zit straks in één fractie met de partij van Berlusconi. Maar De Jong en Madlener hebben meer te zoeken in Brussel dan die vrouwen, gaf Van de Camp toe.

Europese fracties: dat onderwerp is ook aantrekkelijker om een paar vragen over te stellen dan al die ingewikkelde inhoudelijke thema’s waar de EU voor verantwoordelijk is. En dus gebeurt dat bij elk lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen. Zo ook afgelopen zaterdag bij een debat in Brussel dat was georganiseerd door het AD.

Hans van Baalen (VVD) en Sophie in ’t Veld (D66) moesten weer uitleggen waarom zij straks in één Europese liberale fractie zitten, terwijl hun partijen in Nederland nogal eens van mening verschillen. In ’t Veld heeft daarvoor een strategie bedacht. Ze benadrukt bij elke gelegenheid dat de Europese liberalen progressief en héél Europees zijn. Het is de club van bijvoorbeeld Guy Verhofstadt, zegt ze dan, de Belgische oud-premier die droomt van een Verenigde Staten van Europa. „Het is de vraag of meneer Van Baalen zich daar straks ook thuis gaat voelen.” (JvdK)

Na middernacht even niet scherp

Morgen is de Kamer terug. Twee weken retraite konden de ruziënde coalitiegenoten goed gebruiken. Maar ook de oppositie was toe aan wat rust, met name GroenLinks. De linksliberalen gingen tot ieders verbazing het reces in als hoeders van de slachtsector.

Dat gebeurde in de kleine uurtjes. De Kamerleden konden pas hun koffers pakken nadat tot laat op de avond gestemd was over een waslijst aan moties. Ook aan de orde: het voorstel om de slagers en slachters van Nederland meer te laten betalen voor hun vleeskeuringen. De kwaliteit daarvan lijdt onder de geldnood bij de toezichthouder. Een gevoelig dossier. Minister Verburg (Landbouw, CDA) wil dat de sector de kosten dekt van zijn eigen keuringen. Dat probeerden haar voorgangers al vergeefs sinds 1991. Het CDA keert zich op dit onderwerp telkens tegen de eigen minister. Maar in de actuele politieke verhoudingen maakt dat niet uit. De VVD kwam met een motie om de tariefverhoging per 1 juli voor slachters, uitsnijders en andere vleesverwerkers tegen te houden. Kansloos, of het CDA nu meestemde of niet. Totdat de fractie van GroenLinks even niet oplette en op het verkeerde moment de handen opstak.

Vóór: de usual suspects PVV, SGP, CDA, Rita Verdonk en ...GroenLinks. Motie aangenomen. (JW)

Bijdragen: Jeroen van der Kris, Pieter van Os en Jeroen Wester