Renner Boonen weer op cocaïnegebruik betrapt

Wielrenner Tom Boonen is voor de tweede keer binnen een jaar betrapt op het gebruik van cocaïne. De 28-jarige Belg werd twee weken geleden ‘gesnapt’ bij een controle van de Vlaamse Gemeenschap. Boonen werd buiten een wedstrijd gecontroleerd, waardoor hij niet kan worden geschorst. Wel heeft zijn werkgever Quickstep hem per direct op non-actief gesteld en wordt hij waarschijnlijk strafrechtelijk vervolgd.

Het nieuws dompelde wielerminnend België in diepe rouw. Op de fiets maakte de populaire Boonen namelijk altijd reclame voor de sport. Hij won grote klassiekers en ritten in de Tour de France en werd wereldkampioen. Toen de renner in het voorjaar van 2008 voor de eerste keer in de fout ging, werd hem dat vergeven en bleef hij als vanouds geliefd.

Zijn tweede stommiteit zal grotere gevolgen hebben. Tom Vandamme, algemeen directeur van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond, sprak van een trieste affaire. „Ik wil het bijna niet meer hebben over Boonens voorbeeldfunctie voor de jeugd. Die was na vorig jaar al aangetast en is nu allicht helemaal weg. Boonen hoeft zich ook niet te verbergen achter privéproblemen. Iemand met zijn salaris is volledig tekortgeschoten.”

Ook teammanager Patrick Lefevere van Quickstep was zwaar teleurgesteld over het drugsgebruik van zijn beschermeling. „Je kunt je inbeelden dat ik niet sta te dansen. Ik ben ontgoocheld.” Lefevere had vorig jaar gezegd dat Boonen zich geen uitglijders meer kon veroorloven. Over mogelijke consequenties wilde hij echter nog niets zeggen. „Ik wil me niet laten leiden door woede. Ik probeer nu de gevolgen in te schatten, maar weet het voorlopig even niet meer.”

Boonen verklaarde zaterdagavond op de Belgische tv dat hij de dag voor de controle op een terrasje te veel alcohol had gedronken. „Vervolgens kreeg ik een black-out. Als ik op stap ga, moet ik blijkbaar een grens voorbij. 364 dagen gaat het perfect, maar die ene dag dat ik te veel drink, verander ik. Ik ga nu hulp zoeken.”

Het mondiale antidopingbureau WADA en de wielerunie UCI hanteren geen sancties voor cocaïnegebruik buiten competitie. Maar Boonen kan in België, waar op cocaïnebezit een celstraf van maximaal vijf jaar en een boete tot 100.000 euro staat, wel strafrechtelijk worden vervolgd. Vorig jaar werd Boonens straf ‘onder voorwaarden opgeschort’ omdat hij door de negatieve publiciteit al genoeg was gestraft. Het is onaannemelijk dat dit nog een keer gebeurt.

Daarnaast zal Boonen bij grote wedstrijden ontbreken, omdat organisatoren ‘besmeurde’ coureurs weren. Deelname aan de Tour kan hij zo goed als zeker vergeten. (ANP)