Prince laat zijn gitaar kreunen, krijsen, ronken

cd’s pop Prince: Lotusflow3r * * * * Prince: MPL Sound * * * Bria Valente: Elixer * *
cd’s pop Prince: Lotusflow3r * * * * Prince: MPL Sound * * * Bria Valente: Elixer * *

cd’s pop

Prince: Lotusflow3r * * * *

Prince: MPL Sound * * *

Bria Valente: Elixer * *

Even was Prince stil. Zijn site verdween eind 2007 en 2008 was het eerste jaar sinds mensenheugenis dat er geen cd of plaat van hem uitkwam. Maar eind maart bleek hij het afgelopen jaar toch niet stil te hebben gezeten. Onlangs verschenen tegelijkertijd twee albums van Prince, Lotusflow3r en MPL Sound, en een door hem geproduceerd en geschreven album van zijn protegee Bria Valente, Elixer. Eerst waren ze alle drie alleen te downloaden op Prince’s nieuwe site, www.lotusflow3r, nu zijn ze, in een pakje met ongelooflijk lelijke omslagen, in Europa ook te koop.

Elixer had kunnen worden gemist. Prince geeft nooit zijn beste nummers aan de stoet protegees die hij in de loop van drie decennia heeft gehad en Bria Valente is, met haar dunne stem, geen groot zangeres. De combinatie zorgt voor een kabbelende r&b-cd.

MPL Sound is een album van de elektronische Prince die alles alleen in de studio in elkaar knutselt. Dansnummers, die doen denken aan Prince’s begintijd dertig jaar geleden, worden afgewisseld met ballads.

De derde plaat, Lotusflow3r laat een Prince horen, zoals die op een studio-cd nog nooit was te horen. Vooral tijdens de afterparty’s in kleine clubs hangt Prince graag de gitaarheld uit. Maar op zijn studio-cd’s hield hij het altijd kort. Zo niet op Lotusflow3r. Hij laat zijn gitaar kreunen, krijsen en ronken. Lyrische solo’s met funkjazz-begeleiding worden gevolgd door een discofunk met blazers als $, waarin Prince zich beperkt tot slaggitarist.

    • Bernard Hulsman