President in Niger wil niet wijken

De doorgaans slaperige hoofdstad van Niger, Niamey, was afgelopen weekeinde in rep en roer door een demonstratie tegen de democratisch gekozen president Mamadou Tandja, die de grondwet wil wijzigen om aan de macht te blijven. Tandja moet na twee ambtstermijnen aftreden maar vrijdag kondigde hij aan via een referendum de grondwet te willen wijzigen. Ruim 15.000 betogers lieten hun onvrede daarover blijken.

Na de begin jaren negentig ingezette democratisering in Afrika tonen nu steeds meer presidenten zich afvallig van de principes van hervorming en transparant bestuur, en manipuleren zij nu de grondwet voor eigen behoefte. In Tsjaad, Algerije en Oeganda hebben de presidenten de grondwet gewijzigd en regeren zij op gelijksoortige wijze door als vóór het begin van de democratiseringsgolf. Tandja behoort tot deze groep democratisch gekozen maar autoritaire leiders. „Iedere poging de constitutie te negeren of te wijzigen betekent een groot gevaar voor vrede en stabiliteit”, reageerde gisteren een lid van de Nigerese oppositie.

Het in 1960 onafhankelijk geworden Niger kent een geschiedenis van autoritair en militair bewind. Tandja beloofde daar bij zijn verkiezing in 1993 een einde aan te maken. Maar hij regeert het arme Niger met straffe hand. Hij bagatelliseerde twee jaar lang een rebellie van de nomadische Touaregs, een opstand waardoor Noord-Niger in een uiterst gevaarlijk gebied veranderde. Pas vorige maand, na de opening van een nieuwe uraniummijn in het noorden, toonde hij zich bereid tot overleg met de rebellen.

Tandja heeft geen troonopvolger sinds zijn medestander, premier Hama Amadou, in 2007 moest opstappen na beschuldigingen over corruptie.