Piet Keizer: Ajax heeft skileraar nodig

Ajax 1 FC Twente 0

Ruststand 0-0. 60. Emanuelson 1-0. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 50.518.

De lege vakken van de F-Side en de Ultra’s, alsmede alle andere onbezette zitplaatsen in de slechts voor de helft gevulde Arena, illustreerden gisteren de onvrede die er bestaat bij de aanhang over de prestaties van Ajax. De vele spandoeken lieten ook aan duidelijkheid niets te wensen over. ‘Bij Ajax eisen wij motivatie, anders raken jullie uit de gratie’. En op een levensgroot doek in vak 410: ‘Vandaag lijdt Ajax zijn grootste nederlaag’.

Dat was in elk geval niet op het veld. Want Ajax nam afscheid van een wel zeer wisselvallig seizoen, met peilloze dieptepunten, door FC Twente te verslaan. Daardoor bereikte de kortstondige interim-trainer John van ’t Schip zijn doel: het behoud van de derde plaats. De 4.500 fanatieke supporters van de F-Side en de altijd luidruchtige fans van vak 410 waren in de rust alsnog naar de tribunes gekomen waardoor ze Urby Emanuelson uit een vrije trap het winnende doelpunt zagen maken.

Het woord is nu aan het management en de raad van commissarissen van Ajax. Die zullen op korte termijn een opvolger moeten vinden voor de vorige week opgestapte trainer Marco van Basten. Gezien de moeilijkheidsgraad van de functie en de hunkering naar succes, moet dat wel een door de wol geverfde zwaargewicht worden.

Van ’t Schip maakte de afgelopen dagen in bedekte termen nog eens duidelijk dat Van Basten moegestreden was van alle problemen die hij in de Arena ontmoette. „Marco trok het niet meer”, zei hij over zijn vriend, zonder expliciet aan te geven waar hij op doelde. „We hebben in de technische staf allemaal gezien hoe bezeten hij was. Hij is dag en nacht bezig geweest met het elftal. Meerdere keren heeft Marco aangegeven dat hij moeite had met bepaalde zaken en wat er moest veranderen.”

Van Basten ontkende vorige week op de persconferentie dat hooligans van Ajax hem hebben bedreigd. Wel gaf hij aan dat hij het als hinderlijk heeft ervaren dat het supportershome naast het trainingsveld is gesitueerd. Daardoor konden zijn spelers niet altijd in alle rust werken, verklaarde Van Basten. „Ik verwijt de leiding van Ajax dat ze niet het lef heeft gehad hier wat aan te doen.”

Het was in feite het enige puntje van kritiek naar het management. Maar Van Basten zal het evenmin als prettig hebben ervaren dat hij regelmatig in gesprek moest met de niet al te begripvolle harde kern. Al dan niet verborgen onder capuchons. Dat gebeurde vorige week zondag nog na de nederlaag tegen Sparta, toen de fly-over naar het Arenadek was geblokkeerd waardoor de spelersbus niet het stadion kon bereiken. Zoals wel vaker was er toen geen bestuurder of directielid van Ajax te vinden. Directeur Rik van den Boog, die volgens het rapport Coronel het boegbeeld van de club moet zijn, evenmin.

Het gebeurt zelden dat hij in het openbaar zijn mening ventileert, maar nu laat de legendarische linksbuiten Piet Keizer toch van zich horen. Op de website sportamstelveen.nl heeft hij zijn gevoelens over de ontstane situatie bij Ajax in een zelf geschreven column onder woorden gebracht. Keizer, tussen 2006 en 2008 technisch adviseur van Ajax tot hij gedwongen vertrok, noemt Van Basten een moedige trainer/coach die zelfkritiek kan opbrengen en nu terugkeert naar de status van de beste Nederlandse voetballer ooit. De algemeen directeur van Ajax omschrijft hij als ‘Van den Boboog’. Keizer stelt dat Van Basten tot de conclusie is gekomen dat hij de lat te hoog legde voor de spelersgroep van Ajax, die nationaal en internationaal niet aan de kwaliteitsnormen voldoet.

Dat Van Basten en zijn voorganger Henk ten Cate uit zichzelf vertrokken, moet volgens Keizer het management en de raad van commissarissen de ogen openen. En vervolgens stelt hij: „De leiding van Ajax is er opnieuw niet in geslaagd de continuïteit te waarborgen. Voorzitter Coronel heeft bij verschillende intieme of andere sociale bijeenkomsten zijn twijfel en ongenoegen over Van Basten geuit. De commissie Coronel wilde terugkeren naar de jaren negentig, de laatste gloriejaren van Ajax. Met Van Gaal, en dus niet met Van Basten. Het lijkt wel of Ajax een museum moet worden.”

Maar het wordt pas echt interessant als Keizer de machthebbers bij Ajax aan de kaak stelt. „De huidige clubcultuur belemmert de nieuwe noodzakelijke ontwikkelingen.” Het spelsysteem, het heilige 4-3-3, was een middel en is volgens Keizer een doel geworden. Dit wordt binnen het veelkoppige monster dat Ajax is vooral gepropageerd door „prominente mannetjes” die niet of nauwelijks tegen een bal hebben geschopt, maar binnen de vereniging (de grootaandeelhouder) veel macht opeisen.

Keizer: „Ook Van Basten is, zoals zijn meeste voorgangers, stukgelopen op de wensen van de bestuurders op technisch gebied. Standaard is dat de club op arrogante wijze de toekomstige trainer meedeelt dat Ajax altijd aanvallend moet spelen met vleugelspelers. De arrogantie van al die zakenmensen heeft tot de huidige situatie geleid. Het is ongekend hoe vooraanstaande en maatschappelijk zeer geslaagde zakenlieden hun verstand laten overheersen door emoties.”

Keizer adviseert Ajax ten slotte een skileraar in de technische staf op te nemen om „de amateuristische bestuurders te begeleiden in het verder afdalen”.

    • Erik Oudshoorn