Petacchi keert terug in Giro met ritzege

Sprinter Alessandro Petacchi is in stijl teruggekeerd in de Ronde van Italië. Nadat de Italiaanse renner de Giro vorig jaar gedwongen had moeten laten schieten wegens een dopingschorsing, won hij gisteren direct de eerst massasprint.

De renner van de LPR-ploeg versloeg in de tweede etappe zijn rivaal Mark Cavendish, die wel de roze leiderstrui behield. De Brit won zaterdag met Team Columbia de ploegentijdrit. Van de favorieten voor de eindzege sloop Lance Armstrong na het eerste weekeinde naar de beste klassering. De zevenvoudig recordwinnaar van de Tour de France staat tiende.

„Drie dagen had ik erover nagedacht hoe ik hem zou verslaan”, vertelde Petacchi gisteren in Triëst na zijn winnende sprint tegen Cavendish. Bij het aangaan van de massasprint reed Petacchi achter de Brit, die in zijn roze trui werd gelanceerd door een ploegmaat. Voordat Cavendish goed en wel begon met sprinten, kwam de Italiaan hem al voorbij. „Precies zoals ik me had voorgesteld”, sprak Petacchi, die bij de huldiging op het podium vrolijker keek dan Cavendish. Met tegenzin spoot de eerste Brit in het roze in de honderdjarige geschiedenis van de Giro de champagne het publiek in, balend van zijn sprintnederlaag.

Ook topfavorieten Ivan Basso en Levi Leipheimer hadden reden tot ontevredenheid. Ze behoorden tot een achterop geraakte groep die de dupe werd van een valpartij bij een straatvernauwing, en verloren dertien seconden. De Russische kopman van de Nederlandse Rabobankploeg, Denis Mentsjov, overkwam datzelfde vorig jaar in zowel de Giro als de Tour. Deze keer liep hij tot opluchting van ploegleider Adri van Houwelingen geen schade op.

De Rabo’s eindigden zaterdag in de ploegentijdrit als zevende, op 38 seconden van winnaar Columbia. De ploeg van Cavendish startte als eerste in Venetië en kwam compleet over de finish. De andere teams reden zich stuk op de tijd van Team Columbia, dat met een gemiddelde snelheid van 56,335 kilometer per uur over het vlakke parcours door de Italiaanse stad denderde. Garmin, dat zich volledig had gericht op de tijdrit en dus als topfavoriet gold, kwam niet verder dan de tweede tijd, op zes seconden achterstand. Armstrong, net hersteld van een sleutelbeenbreuk, moest met zijn ploeg Astana na een snelle start dertien tellen toegeven. „Ik heb niets gemerkt van mijn blessure. Maar voor de eindzege in de Giro heb ik nog niet genoeg conditie.” (ANP)