Oprichter Metro koopt edities VS

Metro International, uitgever van gratis dagbladen in 22 landen, stoot zijn uitgaven in de Verenigde Staten af. Het concern verkoopt de kranten in New York, Philadelphia en Boston aan Seabay Media. Dat is een bedrijf van de Zweed Pelle Törnberg, oprichter en voormalig bestuursvoorzitter van Metro.

De uitgaven in New York en Philadelphia zijn volledig eigendom van Metro, de gratis krant in Boston is een samenwerking met het betaalde dagblad The Boston Globe. De drie gratis kranten hebben een gezamenlijke oplage van 590.000 exemplaren. Seabay Media zal de dagbladen exploiteren, maar Metro behoudt het recht op de merknaam.

Net als vele andere krantenuitgevers heeft Metro International veel last van de economische crisis. Het Zweedse krantenconcern leed in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 15,3 miljoen euro op een omzet van 55,6 miljoen euro.

De activiteiten in de Verenigde Staten zorgden vorig jaar samen met de Metro-kranten in Spanje voor het grootste deel van het verlies van het dagbladconcern. Op de Spaanse en Amerikaanse uitgaven leed Metro een verlies van 10,7 miljoen euro. Om de winstgevendheid op korte termijn te verbeteren heeft de uitgever de activiteiten in de VS afgestoten, de kranten in Spanje zijn gestaakt. Ook verplaatste Metro het hoofdkantoor van Londen naar Stockholm. De uitgever hoopt binnenkort extra kapitaal te verwerven met de uitgifte van certificaten van aandelen.

In hoeverre Metro in Nederland last heeft van de economische crisis is niet bekend. De uitgever maakt geen cijfers over de Nederlandse editie bekend. In het jaarverslag over 2008 noemde Metro de resultaten hier nog goed.

Desalniettemin hebben ook in Nederland de gratis kranten het moeilijk. Dagblad De Pers maakte vorige week bekend dat het zijn oplage opnieuw verlaagt en zich alleen richt op de Randstad. De Pers gaat samenwerken met de regionale uitgeverij Wegener op het gebied van druk, distributie en advertentieverkoop.

Het Oplage-Instituut (HOI) biedt in het morgen te publiceren jaarverslag inzicht in de stand van zaken in de Nederlandse dagbladwereld.