OM: kroongetuige moet afspraken gewoon nakomen

Peter la S., kroongetuige in het proces tegen kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld, dreigt zijn afspraken met het Openbaar Ministerie (OM) te verspelen.

Dat heeft een woordvoerder van het OM vanmiddag gezegd. La S. had vorige week aan de rechtbank in Amsterdam laten weten dat hij geen vertrouwen meer heeft in het politieteam dat zijn bescherming moet regelen. Het OM meldde vanmorgen tijdens een zitting in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp dat er geen problemen zijn rond de veiligheid van La S. en dat hij gewoon zijn verplichtingen moet nakomen. Doet hij dat niet, dan vervalt de toezegging dat zijn strafmaat wordt gehalveerd (acht in plaats van zestien jaar).

Peter la S. is een huurmoordenaar die voor maffiabazen in Amsterdam liquidaties uitvoerde. Hij speelt een sleutelrol in het proces tegen elf verdachten die terechtstaan voor tien liquidaties en vijf pogingen hiertoe. La S. heeft een afspraak gemaakt met politie en het OM. Hij krijgt strafvermindering en een nieuwe identiteit in ruil voor informatie over liquidaties.

De gevolgen van de opstelling van La S. voor het proces zijn onduidelijk. La S. heeft al een aantal zeer uitvoerige belastende verklaringen afgelegd tegen de verdachten van liquidaties in de onderwereld. Ook hebben de advocaten van de verdachten La S. uitgebreid verhoord. In de rechtzaal werd hij geconfronteerd met een aantal inconsistenties in zijn verhaal.

Volgens advocaat Nico Meijering, die een van de verdachten bijstaat, was het te voorspellen dat La S. een conflict met justitie zou krijgen. „Die man heeft het afpersen in zijn bloed en dus probeert hij het bij zijn beschermers ook. Ik voorspel dat justitie deze week zegt dat het wel weer goed komt en dan is het wachten op een nieuw conflict.”

Meer over het liquidatieproces op nrc.nl/onderwereld