Mondiale actie tegen controles

Atleten zullen op korte termijn wereldwijd in actie komen tegen de strikte regels van de zogenoemde ‘whereabouts’ van het mondiale antidopingbureau WADA. Dat zeggen Theo van Seggelen, secretaris-generaal van de internationale vakbond van voetballers FIFPro, en Yves Kummer, voorzitter van de atletenvakbond EU Athletics.

Van Seggelen en Kummer reageren op een besluit van WADA dat ook voetballers van uur tot uur hun verblijfplaats moeten doorgeven, om continu beschikbaar te zijn voor controles. Voor andere sporters gold deze regel al.

WADA-voorzitter Fahey zei op geen enkele wijze concessies te willen doen over de ‘whereabouts’, het systeem waarbij sportmensen voortdurend bereikbaar moeten zijn voor controles op verboden middelen. Van toezeggingen aan de overkoepelende voetbalorganisatie FIFA over een aangepaste formule zegt de instantie niets te weten. „De code van het WADA is internationaal geaccepteerd. Er worden geen uitzonderingen gemaakt.”

Ook de Europese Unie is betrokken bij de discussie. De regels van WADA zouden in strijd zijn met het internationale recht. Een aantal atleten heeft al aangekondigd naar de rechter te stappen, om een en ander te laten toetsen.

Van Seggelen: „Het is een idiote regel van de politieke organisatie WADA. Wij gaan procederen. Ik hoop verder dat de EU deze week tijdens een congres in Athene officieel verklaart dat dit in strijd is met de wetgeving.”