Kabinet moet vertellen wat Uruzgan oplevert

Graag reageer ik op het interview met commandant der strijdkrachten Peter van Uhm (Weekblad, 9 mei). De vraag ”wat heeft de missie Nederland opgeleverd?” komt de laatste tijd vaker op het bord van Van Uhm terecht, bijvoorbeeld in debat met studenten aan de Universiteit van Amsterdam. Moet deze politieke vraag steeds bij de commandant der strijdkrachten worden gelegd?

Blijkbaar leeft in de samenleving de vraag wat Nederland precies in Afghanistan te zoeken heeft. Het antwoord moet mijns inziens komen van het kabinet dat verantwoordelijk was voor het besluit, niet van de militair verantwoordelijke voor de uitvoering ervan. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft de Afghanistantop in Den Haag voorgezeten en onderhoudt klaarblijkelijk goede contacten met minister Clinton van Buitenlandse Zaken. Van het kabinet zou ik dan ook graag horen wat Uruzgan heeft opgeleverd en nog kan opleveren. Uiteraard zou ook de premier de beslissingen over oorlog en vrede meer publiekelijk kunnen verdedigen. Hopelijk hoeft de commissie-Davids dan alleen antwoorden over Irak los te schudden.