Honderden burgerdoden in Sri Lanka

De evacuatie van Tamilvluchtelingen per boot. De foto werd gisteren verspreid door de website TamilNet.com, die wordt beheerd door de Tamil Tijgers. Foto AFP, Tamilnet In this photo taken on Saturday, May 9, 2009, a boat carrying displaced Sri Lankan ethnic Tamils sails towards a passenger ferry, top left, charted by International Committee of Red Cross at Mullivaaykaal, Sri Lanka. (AP Photo) Associated Press

Bij artilleriebeschietingen in het gebied van de Tamil Tijgers in het noorden van Sri Lanka zijn afgelopen weekeinde honderden burgers gedood. De Verenigde Naties spreken van een „bloedbad”, waarbij meer dan honderd kinderen zouden zijn omgekomen.

Een Sri-Lankese arts die in het gebied werkt ging vanmorgen uit van ten minste 400 doden, onder wie 106 kinderen. Er zouden meer dan 1.100 gewonden zijn.

De slachtoffers vielen bij een offensief van het Sri-Lankese leger op de smalle landtong bij Mullaittivu, in het verre noordoosten van het land. Daar heeft het leger de overgebleven strijders van de Tamil Tijgers ingesloten. Het geweld speelt zich af in een strook land aan de kust van ongeveer 3 vierkante kilometer.

In het gebied bevinden zich volgens de VN nog altijd 50.000 burgers die door het oorlogsgeweld worden bedreigd. De strijdende partijen geven elkaar de schuld van het hoge aantal slachtoffers. Volgens de Tamiltijgers heeft het leger in de nacht van zaterdag op zondag een artillerieaanval uitgevoerd op een veiligheidszone voor burgers. De website tamilnet.com, die wordt beheerd door de Tamil Tijgers, sprak vanmorgen over 3.200 burgerdoden. Het leger ontkent de veiligheidszones te hebben beschoten en beschuldigt de Tamil Tijgers ervan de eigen bevolking als menselijk schild te gebruiken.

Internationale mensenrechtenorganisaties hebben de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen om op korte termijn over de situatie in Sri Lanka te praten.

De internationale gemeenschap wil dat de regering in Colombo het offensief om humanitaire redenen staakt. Volgens Colombo zou een gevechtspauze de Tamil Tijgers echter in staat stellen zich te hergroeperen.

De Tamil Tijgers verdedigen op de landtong bij Mullaittivu hun laatste bolwerk. Het regeringsleger heeft recentelijk aanzienlijke terreinwinst geboekt. In 2007 hadden de Tamil Tijgers nog de controle over eenderde van het eiland. Het conflict in het land duurt al ruim 25 jaar. Volgens schattingen van de VN zijn de afgelopen tijd bijna 6.500 burgers gedood en 14.000 gewond geraakt. (Reuters, AP, BBC)