Het is opnieuw exit voor FC Volendam...

FC Volendam degradeert na een jaar op het hoogste niveau weer naar de eerste divisie.

Een eigen doelpunt van verdediger Koning wordt de ploeg in Doetinchem fataal.

Volendam-speler Dominique van Dijk kan nauwelijks geloven dat zijn ploeg is gedegradeerd. Foto Pics United Onderwerp/Subject: De Graafschap - FC Volendam Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: De Graafschap - FC Volendam Seizoen/Season: 2008/2009 FOTO/PHOTO: FC Volendam's Dominique VAN DIJK dejected Trefwoorden/Keywords: #03 $38 ±1216110066979 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED.
Volendam-speler Dominique van Dijk kan nauwelijks geloven dat zijn ploeg is gedegradeerd. Foto Pics United Onderwerp/Subject: De Graafschap - FC Volendam Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: De Graafschap - FC Volendam Seizoen/Season: 2008/2009 FOTO/PHOTO: FC Volendam's Dominique VAN DIJK dejected Trefwoorden/Keywords: #03 $38 ±1216110066979 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. Pics United

Met een eigen doelpunt de degradatie van je club naar de eerste divisie bezegelen. Een grotere nachtmerrie is voor een profvoetballer nauwelijks denkbaar. Gerry Koning loopt na afloop van De Graafschap-FC Volendam verweesd over het veld van De Vijverberg. Assistent-trainer Ab Plugboer geeft de schlemiel van de laatste speelronde in de eredivisie een bemoedigend klopje op de schouder. Doelman Jeroen Verhoeven probeert zijn ploeggenoot met een omarming te troosten. Een uur na het 2-2 gelijkspel staan bij de 29-jarige Koning nog steeds de tranen in de ogen. „Het verdriet overheerst”, zegt de verdediger in de catacomben van het stadion van De Graafschap. „Ploeggenoten zeggen wel steeds tegen me dat we over een totaal van 34 wedstrijden zijn gedegradeerd, maar om er zo’n aandeel in te hebben is wel ontzettend cru.”

Koning haalt nog één keer het fatale moment van de wedstrijd terug in zijn gedachten. Tien minuten nadat de Volendamse aanhang onder luid gejuich de bevrijdende 1-2 van invaller Jack Tuyp heeft begroet, rukt De Graafschap op naar het doel van FC Volendam. De Israëlische spits Ben Sahar staat klaar om een voorzet in te schieten als Koning met een uiterste krachtsinspanning een doelpunt probeert te voorkomen. „Ik zag Sahar wegdraaien en ging er gelijk op af. Ik dacht de bal met mijn linkerbeen voorlangs te kunnen schieten, maar ik raak hem vol met mijn wreef. En hij gaat vervolgens zo langs Verhoeven het doel in.”

In de resterende twaalf minuten van het zinderende degradatieduel probeert Koning uit alle macht zijn fout goed te maken, maar naarmate de tijd verstrijkt, komt langzaam het besef dat FC Volendam voor de negende keer in de clubgeschiedenis zal degraderen. Koning: „Na de gelijkmaker moet je direct door. Ik probeerde het eigen doelpunt zo snel mogelijk een plekje te geven. Er blijft altijd een beetje hoop dat de winnende treffer valt. Vijf minuten voor tijd kreeg ik zelf nog een kans om te scoren. Ik hing te ver naar achteren waardoor de bal over ging. Het lukte ons niet meer om een treffer te forceren.”

Als Koning daarna beseft dat FC Volendam na een jaar weer uit de eredivisie verdwijnt, springen de tranen bij hem en een aantal ploeggenoten in de ogen. Het ongeloof is enorm. De afgelopen weken overheerste een jubelstemming bij de club die met aantrekkelijk voetbal een plaats in de halve finale van het bekertoernooi bereikte en zich met zeer beperkte middelen leek te gaan handhaven in de eredivisie. In de aanloop naar het duel met De Graafschap was het vertrouwen van de spelersgroep in een goede afloop groot. Roda JC, dat met een punt minder op de laatste plaats stond, moest immers in de Kuip tegen Feyenoord spelen. „Je mag er misschien niet op rekenen, maar we hadden toch eigenlijk minimaal wel verwacht dat Feyenoord een punt zou halen”, stelt Koning.

Het duel tussen De Graafschap en FC Volendam was echter nog geen kwartier bezig toen de tussenstanden op de lichtkrant van De Vijverberg verschenen. Feyenoord-Roda JC 0-1. De spanning was direct voelbaar bij de aanhang van de beide clubs. Zeven minuten later wisten de nummers zestien en zeventien van de eredivisie dat het erop of eronder was met een 2-0 tussenstand in de Kuip. Angst bij de 22 spelers en de trainers langs de kant van het veld van De Graafschap. De vraag was wie het initiatief durfde te nemen.

De wijze waarop in de 56ste minuut de openingstreffer van De Graafschap viel, was tekenend voor de wedstrijd. De Zwitserse verdediger Stephan Keller kopte de bal op het doel van FC Volendam. Verhoeven was te laat en tikte de bal achter de doellijn terug het veld in. Het was een moment doodstil op De Vijverberg. Scheidsrechter Pieter Vink zag zijn assistent Adriaan Inia gedecideerd met zijn vlag omlaag naar het midden lopen. „Toen ik de grensrechter niet zag vlaggen dacht ik dat het spel verder zou gaan”, verwoordt Koning zijn gevoel. Maar Vink wees een seconde later naar het midden waarna de fans van De Graafschap feestvierden.

Op de gezichten van Verhoeven, Koning en de aanhangers van Volendam was de wanhoop af te lezen. De wijze waarop de ploeg onder aanvoering van invaller Melvin Platje zich terug vocht in de wedstrijd was verbluffend. Platje stond met twee assists aan de basis van de doelpunten van Gerson Sheotahul en Jack Tuyp. Met een 1-2 stand op het scorebord leek de ploeg, die voor het seizoen de gedoodverfde degradatiekandidaat was, de nacompetitie te gaan halen.

De 78ste minuut van De Graafschap-FC Volendam zal bij Koning echter voor altijd in zijn geheugen gegrift staan. De geboren Volendammer, wiens contract deze zomer afloopt, schoot zijn ploeg naar de ondergang. Over zijn toekomst wil Koning kort na de wedstrijd niet nadenken. „Ik zal dit eerst allemaal moeten zien te verwerken.”

    • Koen Greven