grote bruine envelop

Opname van hoorspel Paul Vlaanderen

Naar aanleiding van de oproep voor stemmen in het hoorspel De Rode Haring, heb ik een telefoonnummer opengesteld waar mensen kunnen auditeren voor een rol. Daar zijn nu een paar reacties op binnengekomen. Vooral van vrouwen.

Dat verbaast me eigenlijk niets. Want, en dat is mijn eigen ervaring, als het om kunst of cultuur gaat dan gebeurt er iets met de verhouding man-vrouw, of liever gezegd er gebeurt iets met de man, namelijk: heel weinig.

Tijdens het theaterfestival Oerol op Terschelling, waar ik afgelopen twee jaar met een kleine voorstelling stond, heb ik dat aan den lijve ondervonden. Wanneer we voor ons tentje stonden, zagen we in de verte de diverse vriendengroepjes al aan komen fietsen. Bij gewone fietsvakanties moeten vrouwen bij het verlaten van het dorp al lossen, maar hier rijdend van voorstelling naar voorstelling, vormden ze een gedreven kopgroep die een onoverbrugbaar gat wist te slaan met hun echtgenoten.

Weet je wat het is? Vrouwen willen leuk meedoen en mannen willen winnen. Dat zag ik ook tijdens onze voorstelling. Vrouwen gaan zich inleven en spelen met je mee (soms iets té fanatiek, maar dat heeft meer met drankinname te maken), maar voor mannen is er bij een festival zo weinig eer te behalen: er valt immers niets te winnen.

Dus mannen: ik zoek niet iemand die mee wil doen, ik ben op zoek naar de BESTE stem voor een hoorspel. Want de BESTE die WINT (en mag meedoen).

    • Chris Bajema