Geweld in Somalië eist zeker 64 levens

MOGADISHU. Bij de ontploffing van een mortiergranaat in een moskee in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn gisteren zeker veertien mensen om het leven gekomen. Bij rellen tussen rivaliserende groepen islamitische extremisten in het noorden van Mogadishu kwamen in de dagen daarvoor al ten minste 50 mensen om het leven. Minstens 190 mensen raakten daarbij gewond. Dat meldden ooggetuigen en ziekenhuispersoneel gisteren. Honderden aanhangers van de regering vechten sinds donderdag met machinegeweren en granaten met de aanhangers van Al-Shabaab, een islamitische extremistenbeweging die uit is op de omverwerping van de gematigde, door de internationale gemeenschap ondersteunde regering van Somalië. De interim-regering is verwikkeld in een machtsstrijd, die sinds eind 2006 duizenden levens eiste. Ruim een miljoen mensen zijn sindsdien uit hun huis verdreven. Internationale donoren zegden Somalië enkele weken geleden ruim 200 miljoen dollar toe. Het geld is bestemd voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie en voor de opleiding van politieagenten en andere veiligheidsmedewerkers.