Een eigen doelpunt met grote gevolgen

Volendamdoelman Jeroen Verhoeven troost zijn ongelukkige ploeggenoot Gerry Koning. Foto Ton Niessing graafschap - volendam 10-05-2009 doetinchem 2 - 2 volendam degradeerd jeroen verhoeven troost Niessing, Ton

De Graafschap 2 Volendam 2

Ruststand 0-0. 55. Keller 1-0, 64. Sheotahul 1-1, 68. Tuyp 1-2, 78. Koning (e.d.) 2-2. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 12.600.

Met een eigen doelpunt de degradatie van je club naar de eerste divisie bezegelen. Een grotere nachtmerrie is voor een profvoetballer nauwelijks denkbaar. Gerry Koning loopt na afloop van De Graafschap-FC Volendam verweesd over het veld van De Vijverberg. Assistent-trainer Ab Plugboer geeft de schlemiel van de laatste speelronde in de eredivisie een bemoedigend klopje op de schouder. Doelman Jeroen Verhoeven probeert zijn ploeggenoot met een omarming te troosten. Een uur na het 2-2 gelijkspel staan bij de 29-jarige Koning nog steeds de tranen in de ogen. „Het verdriet overheerst”, zegt de verdediger in de catacomben van het stadion van De Graafschap. „Ploeggenoten zeggen wel steeds tegen me dat we over een totaal van 34 wedstrijden zijn gedegradeerd, maar om er zo’n aandeel in te hebben is wel ontzettend cru.”

Koning haalt nog één keer het fatale moment van de wedstrijd terug in zijn gedachten. Tien minuten nadat de Volendamse aanhang onder luid gejuich de bevrijdende 1-2 van invaller Jack Tuyp heeft begroet, rukt De Graafschap op naar het doel van FC Volendam. De Israëlische spits Ben Sahar komt in balbezit en maakt zich klaar om te schieten als Koning met een uiterste krachtsinspanning een doelpunt probeert te voorkomen. „Ik zag Sahar wegdraaien en ging er gelijk op af. Ik dacht de bal met mijn linkerbeen voorlangs te kunnen schieten, maar ik raak hem vol met mijn wreef. En hij gaat zo langs Verhoeven het doel in.”

In de resterende twaalf minuten van het zinderende degradatieduel probeert Koning uit alle macht zijn fout goed te maken, maar naarmate de tijd verstrijkt, komt langzaam het besef dat FC Volendam voor de negende keer in de clubgeschiedenis zal degraderen. Koning: „Ik probeerde het eigen doelpunt zo snel mogelijk een plekje te geven. Er blijft altijd een beetje hoop dat de winnende treffer valt. Vijf minuten voor tijd kreeg ik zelf nog een kans om te scoren. Ik hing te ver naar achteren waardoor de bal over ging. Het lukte ons niet meer om een treffer te forceren.”

Als Koning daarna beseft dat FC Volendam na een jaar weer uit de eredivisie verdwijnt, springen de tranen bij hem en een aantal ploeggenoten in de ogen. Het ongeloof is enorm.

De afgelopen weken heerste een jubelstemming bij de club die met aantrekkelijk voetbal een plaats in de halve finale van het bekertoernooi bereikte en zich met zeer beperkte middelen leek te gaan handhaven in de eredivisie. In de aanloop naar het duel met De Graafschap was het vertrouwen van de spelersgroep groot. Roda JC, dat met een punt minder op de laatste plaats stond, moest immers in de Kuip tegen Feyenoord spelen. „Je mag er misschien niet op rekenen, maar we hadden toch eigenlijk minimaal wel verwacht dat Feyenoord een punt zou halen”, stelt Koning.

Het duel tussen De Graafschap en FC Volendam was echter nog geen kwartier bezig toen de tussenstanden op de lichtkrant van De Vijverberg verschenen. Feyenoord-Roda JC 0-1. De spanning was direct voelbaar bij de aanhang van de beide clubs. Zeven minuten later wisten de nummers zestien en zeventien van de eredivisie dat het erop of eronder was met een 2-0 tussenstand in de Kuip.

De wijze waarop in de 56ste minuut de openingstreffer van De Graafschap viel, was tekenend voor de wedstrijd. De Zwitserse verdediger Stephan Keller kopte de bal op het doel van FC Volendam. Verhoeven was te laat en tikte de bal achter de doellijn terug het veld in. Het was een moment doodstil op De Vijverberg. Scheidsrechter Pieter Vink zag zijn assistent Adriaan Inia gedecideerd met zijn vlag omlaag naar het midden lopen. „Toen ik de grensrechter niet zag vlaggen dacht ik dat het spel verder zou gaan”, verwoordt Koning zijn gevoel. Maar Vink wees een seconde later naar het midden waarna de fans van De Graafschap feestvierden.

Op de gezichten van Verhoeven, Koning en de aanhangers van Volendam was de wanhoop af te lezen. De wijze waarop de ploeg van Frans Adelaar zich terugvocht in de wedstrijd was verbluffend. Invaller Melvin Platje stond met twee assists aan de basis van de doelpunten van Gerson Sheotahul en Jack Tuyp. Met een 1-2 stand op het scorebord leek de ploeg, die voor het seizoen de gedoodverfde degradatiekandidaat was, de nacompetitie te gaan halen.

De 78ste minuut van De Graafschap-FC Volendam zal bij Koning echter voor altijd in zijn geheugen gegrift staan. De geboren Volendammer, wiens contract afloopt, schoot zijn ploeg naar de ondergang. Over zijn toekomst wilde Koning – naast voetballer is hij actuaris van beroep – nog niet nadenken. „Ik zal dit eerst allemaal moeten zien te verwerken.”

    • Koen Greven