Een Edie die bepaald niet elektrificerend is

Dvd Film * Factory Girl Regie: George Hickenlooper € 14,99
Dvd Film * Factory Girl Regie: George Hickenlooper € 14,99

Dvd Film *

Factory Girl

Regie: George Hickenlooper€ 14,99

Er zijn al verschillende films rondom Andy Warhol en zijn supersterren gemaakt. Factory Girl concentreert zich op Edie Sedgwick, een poor little rich girl, zoals een van de films van Warhol waarin ze optreedt ook heet. Je zou verwachten dat de film iets laat zien van hoe het was om belachelijk mooi, jong en rijk te zijn op een plek waar die dingen er werkelijk toe deden; New York midden jaren 60, in de omgeving van Andy Warhol, die de celebrity culture maakte, analyseerde en voorspelde – als al die dingen tegelijkertijd zouden kunnen (ja, dat kan dus).

Maar in de glorieuze glitter van een meisje dat even een kunstwerk is, is regisseur George Hickenlooper helaas niet geïnteresseerd: hij lijkt van het soort dat denkt dat het terecht is dat je voor die dingen een prijs moet betalen, en ja, ook dan kun je uit de voeten met het leven van Edith Minturn Sedgwick: de seks & drugs & rock-’n-roll eisen al snel hun tol. Edie wist maar kort te vlammen en overleed in 1971 aan een overdosis pillen.

De film doet Sedgwick geen recht; de Britse actrice Sienna Miller lijkt wel op haar, maar weet bepaald niet over te brengen dat Edie elektrificerend moet zijn geweest. Haar soort kunst is ook efemeer, maar waarom een film over haar maken als ze daar niets van wil overbrengen?

    • Bianca Stigter