'Concurrentie moordend in tafeltennis'

Tafeltennisser Danny Heister (37) sloot zaterdag zijn carrière af met een Nederlandse titel.

Danny Heister beëindigde afgelopen weekeinde zijn imposante loopbaan. Geheel in stijl nam de tafeltennisser, die ook bondcoach is van de Nederlandse mannen, afscheid met een landskampioenschap. Zijn Rotterdamse club FVT won de nationale titel voor clubteams door in de finale met 4-1 af te rekenen met Westa uit Wessem. De drievoudige olympische deelnemer won zijn beide partijen. Met een symbolisch gebaar – hij brak zijn batje – nam Heister met tranen in zijn ogen afscheid. „Het is mooi geweest.”

In de Nederlandse competitie heeft u in twee seizoenen maar twee partijen verloren. Toch stopt u.

„Als bondscoach heb ik het heel erg druk. Zo ga ik ook mee met de jeugdtoernooien en wil ik cursussen gaan volgen. En ik heb drie kinderen. Daarnaast mag je blij zijn als er met de play-offs al veertig of vijftig man zit, terwijl ik in de Bundesliga vaak voor meer dan duizend toeschouwers speelde. Op een gegeven moment maak je dan de keuze om te stoppen.”

Waarom werd u emotioneel bij uw afscheid?

„Het zegt alles over hoe ik heb geleefd voor mijn carrière. Ik ben altijd vol gegaan en heb veel leuke dingen meegemaakt. Dat schiet dan door je heen.”

Op dit moment is het niveau bij de Nederlandse mannen laag. Is er talentvolle jeugd?

„Ja. De lichting van twaalf tot en met veertien is goed. Maar in het tafeltennis gaat het niet zo snel. De concurrentie is moordend.”

Het record aantal Nederlandse kampioenschappen in het enkelspel, dubbel en de mix staat met 32 titels op uw naam. Denkt u dat iemand dat nog gaat verbeteren?

„Dat zal lastig worden. Degene die het record verbreekt, zal van erg goede huize moeten komen.”

    • Steven Verseput