Boonen opnieuw positief op cocaïne

De Belgische wielrenner Tom Boonen is niet twee maar drie keer positief bevonden op het gebruik van cocaïne. Dat meldt vandaag de Belgische krant De Morgen.

Zaterdag werd bekend dat de 28-jarige Boonen twee weken geleden, in een periode dat hij geen wedstrijden reed, is betrapt bij een controle van de Vlaamse Gemeenschap. Volgens de regels van het internationaal antidopingagentschap WADA leidt cokegebruik buiten competitie voor wielrenners niet tot een schorsing. Boonen kan wel strafrechtelijk worden vervolgd. In België staat een boete van tussen 1000 en 100.000 euro en een maximale celstraf van vijf jaar op het gebruik van cocaïne. Zijn ploeg Quickstep heeft de renner met onmiddellijke ingang voor onbepaalde tijd geschorst.

„Ik ben nog aan het recupereren van de grote schok”, reageerde ploegleider Patrick Lefevere gisteren. „We hebben de laatste jaren al het een en ander meegemaakt, maar dit kwam toch bijzonder hard aan.” Hij betwijfelt of Boonen begin juli kan starten in de Ronde van Frankrijk. „Ik weet het nog niet, maar de logica vertelt me dat hij niet mag gaan.”

In mei vorig jaar werd Boonen ook al betrapt op gebruik van cocaïne en xtc. Ook die controle was buiten de wedstrijden om. Boonen, die schuld bekende, maakte in juni zijn rentree maar mocht van organisator ASO niet starten in de Tour. Hij ontkwam aan strafrechtelijke vervolging omdat de raadkamer van de rechtbank Turnhout hem in februari van dit jaar de gunst van opschorting verleende; hij was door alle aandacht in de media en zijn uitsluiting van de Tour al genoeg gestraft.

De krant De Morgen onthult vandaag dat Boonen ook op 15 november 2007 thuis in Balen een controle onderging buiten de competitie van de Internationale Wielrenunie (UCI) om. Het lab in Gent vond toen geen verboden middelen in de urine, maar wel cocaïne en xtc. Omdat beide substanties alleen verboden zijn in competitieverband, maakte Docolab Gent een negatief analyserapport op. De uitslag werd pas eind 2008 bekend bij de renner en zijn ploeg.

In een interview met de Belgische krant gaf Boonen eind vorig jaar zijn fout toe, maar zijn advocaten hielden publicatie tegen. Nu citeert De Morgen hem alsnog. „Dat ik ermee in aanraking ben gekomen heeft niets te maken met sterrendom of het geld, of met het wielermilieu. Cocaïne is een groter probleem dan het lijkt en helemaal niet zo onschuldig als iedereen denkt. Het zit overal, het is even makkelijk als een kop koffie gaan drinken.”

Boonen – die naast zijn drie zeges in Parijs-Roubaix ook twee keer de Ronde van Vlaanderen en het WK won – verklaarde in het interview ook dat hij met zichzelf „in het reine” was. Na de nieuwe positieve test reageerde hij gisteren zwaar aangeslagen. „Ik ga hulp zoeken voor mijn probleem. Ik krijg veel steun van iedereen, omdat ik ook goed bezig was. Of ik nog renner blijf? Dat is nu het minste van mijn zorgen.”