boekberichten

Cormac McCarthy ontvangt de PEN/Saul Bellow Award

Schrijver Cormac McCarthy heeft de PEN/Saul Bellow Award gekregen voor zijn carrière ‘op het hoogste niveau’ in de Amerikaanse literatuur, zo meldt The Guardian. McCarthy, auteur van The Road en All the Pretty Horses, krijgt voor deze ‘lifetime achievement award’ 25.000 dollar. De overleden Bellow, naamgever van de prijs, was een fervent liefhebber van het werk van McCarthy. De tweejaarlijkse PEN-prijs ging in 2007 voor het eerst naar Philip Roth. Hij zat in het panel dat McCarthy dit jaar als laureaat aanduidde. De notoire kluizenaar McCarthy ontving voor zijn boeken ook al een Pulitzer Prize (voor The Road) en een National Book Award voor All the Pretty Horses, het boek waarmee hij in 1992 voor het eerst bestsellerstatus verkreeg. Vorige week schonk de PEN ook E.L. Doctorow, auteur van The Book of Daniel en Ragtime, een hoge onderscheiding: de PEN/Borders literary service award, die eerder al aan Gore Vidal en Toni Morrison werd geschonken. (DL)

Postume Tolkien is meteen een bestseller

Ruim 35 jaar na zijn dood is postuum een nieuw boek verschenen van J.R.R. Tolkien (1892-1973), de wereldberoemde Zuid-Afrikaans-Britse auteur van The Hobbit en The Lord of the Rings. In Groot-Brittannië vliegt The Legend of Sigurd and Gudrun over de toonbanken. Tolkien schreef The Legend of Sigurd and Gudrun in de jaren twintig en vroege jaren dertig, toen hij als professor Engels werkzaam was in Oxford, nog voor hij faam verwierf met The Hobbit. Decennia dacht men dat het manuscript definitief spoorloos was, maar het werd na de dood van Tolkien door zijn intussen 84-jarige zoon Christopher in de nalatenschap aangetroffen. Christopher redigeerde het boek en voorzag het van een inleiding. The Legend of Sigurd and Gudrun is Tolkiens vertaling en adaptatie van twee epische gedichten uit de 13de-eeuwse Noorse mythologie, gebaseerd op de legendes van de Volsungen en Nibelungen. Zijn zoon zegt in The Guardian dat lezers misschien worden afgeschrikt door de versvorm, maar het boek laat ‘een andere zijde van Tolkien’ zien. Meteen na verschijnen klom het boek hoog op de Britse bestsellerlijsten, aldus The Telegraph. Voor de harde Tolkien-fans zijn er 500 exemplaren in een gelimiteerde luxe-editie gemaakt, waarin vijf reproducties van Tolkiens originele manuscripten zijn afgedrukt. (DL)

Onafgewerkte roman David Foster Wallace

De onafgewerkte roman The Pale King van de vorig jaar overleden Amerikaanse cultauteur David Foster Wallace verschijnt volgend jaar bij de Britse uitgever Hamish Hamilton. Zes Britse uitgevers zetten zwaar in op de rechten van de roman, meldt The Guardian. Foster Wallace pleegde in 2008 op 46-jarige leeftijd zelfmoord, na een korte maar hevige literaire carrière. Hij publiceerde slechts twee romans, The Broom of the System in 1987 en Infinite Jest in 1996, maar met deze boeken en enkele verhalen- en essaybundels verwierf Foster Wallace een stevige cultreputatie. In de nalatenschap van Wallace ontdekte de weduwe van Wallace het onafgewerkte manuscript van The Pale King in de garage, samen met een gestructureerde samenvatting van het boek. Wallace verwees er telkens naar als ‘the Long Thing.’ Hij werkte aan het boek sinds 1997. De roman speelt zich af in een Amerikaans belastingskantoor dat bevolkt is met verveelde werknemers. ‘Hij wilde tonen hoe je over verveling ook entertainend kunt schrijven.’ (DL)

M.m.v. Dirk Leyman

Zie ook: nrcboeken.nl en papierenman.blogspot.com