7 redenen om uit te gaan

Ontbijten met Marilyn Breakfast with Avedon Amsterdam: Foam. Op 11,12, 13 mei, 08.00u. Entree + ontbijt + rondleiding: 9 euro. www.foam.nl Fotografiemuseum Foam biedt mensen die de expositie van Richard Avedon nog niet hebben gezien een laatste kans alsnog te komen. De laatste drie dagen van de tentoonstelling kun je er al om 8.00 uur ’s ochtends terecht voor ontbijt en een rondleiding. Verder verzorgt de Deense kunsthistoricus Rune Gade vanavond een lezing over Avedon’s Portraits in de Balie (www.debalie.nl) WFA69T:RICHARD AVEDON IN FOAM:AMSTERDAM;12FEB2009-Foam_Fotografiemuseum Amsterdam toont de eerste overzichtstentoonstelling van Richard Avedon na zijn overlijden in 2004. Avedon was tijdens zijn leven al een legende en wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste fotografen van de tweede helft van de twintigste eeuw. Avedon maakte in de vroege jaren ’50 naam als revolutionair modefotograaf. Daarnaast was hij een groot vernieuwer binnen de moderne portretfotografie. De tentoonstelling omvat meer dan 200 werken . De foto,s zijn gemaakt tijdens de opening donderdag 12 februari .WFA/pvdm/str.Piet van der Meer Meer, Piet van der;WFA

1 fotografie

Breakfast with Avedon

Amsterdam: Foam. Op 11,12, 13 mei, 08.00u. Entree + ontbijt + rondleiding: 9 euro. www.foam.nl

Fotografiemuseum Foam biedt mensen die de expositie van Richard Avedon nog niet hebben gezien een laatste kans alsnog te komen. De laatste drie dagen van de tentoonstelling kun je er al om 8.00 uur ’s ochtends terecht voor ontbijt en een rondleiding. Verder verzorgt de Deense kunsthistoricus Rune Gade vanavond een lezing over Avedon’s Portraits in de Balie (www.debalie.nl)

2 film

Babaji, An Indian Love Story

www.nrcnext.nl/bioscoopagenda

De kruidendokter Babaji verwerft nationale bekendheid als hij besluit om zijn vrouw niet te cremeren, maar te begraven op zijn erf en elke dag een paar uur in het nog lege graf naast haar te gaan liggen. Regisseur Jiska Rickels geeft een aardig beeld van de merkwaardige symbiose tussen de moderne en traditionele kanten van de Indiase samenleving.

3 toneel

Maastricht Toneelstad Festival

Maastricht. T/m 17 mei. www.theateraanhetvrijthof.nl

Tot en met 17 mei presenteert het Maastricht Toneelstad Festival zowel voorstellingen van Maastrichtse gezelschappen als internationale producties van o.a. NTGent en ’t Arsenaal. Vanavond is o.a. Eet Smakelijk van theatermaker Ilay den Boer (1986) te zien (Huis van Bourgondië, 18.00u). Tijdens de voorstelling ontvangt hij twintig gasten voor een volledige bar mitswa-maaltijd.

4 theater

Theater Ea: Aap

Utrecht: Theater Kikker. Tijd: 21.00u. Entree: 9 euro. www.theaterkikker.nl

De monoloog AAP , opgevoerd door de jonge acteur Sadettin Kirmiziyüz, is gebaseerd op Ein bericht für eine Akademie van Franz Kafka. Dit korte verhaal kan worden gelezen als een satire op de integratiekwestie van ‘vreemdelingen’ in de westerse cultuur en het verlies van de eigen identiteit die daarmee gepaard gaat.

5 lezing

Hofvijvermode-lezingen

Den Haag: Haags Historisch Museum. Tijd: 14.00-16.00. Prijs: 20 euro. www.haagshistorischmuseum.nl

Kledingkenner Luitgard Maassen geeft een serie lezingen rondom kleding en uiterlijk in vroeger tijden en de mode van nu. De eerste lezing gaat over de mode in kragen en manchetten in de 16e en de 17e eeuw.

6 muziek

DM Stith

Amsterdam: De Duif. Tijd: 19.30/20.30u. www.paradiso.nl

De spookachtige folkliedjes van de Amerikaanse singer-songwriter DM Stith zullen goed tot hun recht komen in de oude kerk aan de Prinsengracht. Stith weet invloeden van flamenco, gospel, klassieke muziek, blues en electronica tot een geheel eigen stijl te smeden. Begin maart verscheen zijn debuut Heavy Ghost.

7 muziek

Cabaret-try-outpodium BIES

Amsterdam: Bellevue. Aanvang: 20.30u. www.theaterbellevue.nl

BIES is het cabaret-try-outpodium in Theater Bellevue. Je krijgt een kijkje in de keuken van bekende en nog onbekende cabaretiers, kleinkunstenaars, stand-uppers en muzikanten. Presentatie: Peter Heerschop.