65 doden bij zware strijd in Mogadishu

Bij hevige gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn de afgelopen drie dagen minstens 65 mensen om het leven gekomen en meer dan honderdnegentig gewond geraakt. Dat blijkt uit berichten van ooggetuigen en ziekenhuispersoneel. Het gaat om de zwaarste gevechten in Mogadishu in maanden.

De gevechten, die afgelopen donderdag begonnen, gaan tussen islamitische strijders die loyaal zijn aan de door de internationale gemeenschap ondersteunde regering, en radicaal-islamitische strijders die in Somalië een fundamentalistisch bewind willen vestigen. De regering, die in januari werd gevormd, is de vijftiende poging om effectief centraal gezag in Somalië te herstellen sinds in 1991 de dictatuur viel en het land veranderde in een wetteloos gebied.

Honderden zwaarbewapende strijders aan beide zijden bestookten elkaar de afgelopen dagen in het noorden van Mogadishu met machinegeweren en mortiervuur. Vanochtend werd een terugkeer van de rust gemeld, maar er wordt rekening mee gehouden dat de beschietingen ieder moment hervat kunnen worden.

De radicaal-islamitische strijders behoren tot een groepering die bekendstaat als Al-Shabaab. Deze groepering, die door de Verenigde Staten worden beschouwd als een terroristische organisatie, heeft verklaard nooit te zullen samenwerken met de Somalische regering.

Eind vorige maand keerde een vooraanstaande leider van de extremisten terug uit zelfgekozen ballingschap in Eritrea. Sheikh Hassan Dawir Aweys verklaarde bij zijn eerste bezoek aan Mogadishu in twee jaar dat zijn strijders zullen blijven vechten tegen de regering. Waarnemers houden er evenwel rekening mee dat Sheikh Aweys achter de schermen de dialoog aangaat. (Reuters, AP, BBC)