4 redenen om tv te kijken

Afgelopen zaterdag werd de internationale kunstmanifestatie Open Source Amsterdam geopend. Tot en met 11 juli vormen 16 kunstwerken van 15 nationale en internationale kunstenaars een kunstroute in de Bijlmer. Foto’s Jan-Reinier van der Vliet
Afgelopen zaterdag werd de internationale kunstmanifestatie Open Source Amsterdam geopend. Tot en met 11 juli vormen 16 kunstwerken van 15 nationale en internationale kunstenaars een kunstroute in de Bijlmer. Foto’s Jan-Reinier van der Vliet Vliet, Jan-Reinier van der

1 Gorilla

Carice van Houten oog in oog met de berggorilla’s

Nat. Geographic, 20.00-21.00u.

WNF-ambassadrice en actrice Carice van Houten brengt een bezoek aan Rwanda, waar een groot gedeelte van de laatste 720 berggorilla’s leeft. In een interview met deze krant op 19 januari 2009, zei ze: „Ik dacht: ik moet iets doen wat zin heeft. Iets wat ergens toe leidt. Ik ben alleen maar bezig met glamour en fake. Dat is mijn vak. Het is een mooi vak, maar ik raakte nogal verstadst en verwijderd van natuur.”

2 Familiefilm

Stuart Little

RTL 8, 20.30-22.05u.

Live-action-film over een eigenwijze muis die wordt geadopteerd door een mensengezin, drijft effectief milde spot met de ongerijmdheden van de adoptiepraktijk. Met Geena Davis als moeder. (Rob Minkoff, 1999).

3 007

Die another day

SBS 6, 20.30-23.10u.

In Die Another Day, de twintigste Bondfilm, is Pierce Brosnan voor de vierde keer James Bond. Die Another Day begint gelukkig met iets nieuws. Bond wordt in Noord-Korea gevangen genomen en veertien maanden gemarteld. Uiteindelijk krijgen de Engelsen hem terug, maar M vertrouwt hem niet meer en ontneemt onze held zijn licence to kill. Om aan zijn nieuwe bewakers te ontsnappen, simuleert Bond een hartaanval. Met: Pierce Brosnan, Halle Berry, John Cleese. (Lee Tamahori, 2002).

4 evolutie

Tegenlicht

Ned. 2, 20.55-21.41u.

Vandaag de dag is het op Amerikaanse universiteitscampussen heel gewoon om recepten te kopen voor Ritalin, niet omdat de studenten allemaal last hebben van ADHD (waar het middel Ritalin voor is bedoeld), maar om betere studieresultaten te behalen. Het tijdschrift Nature meldde onlangs dat gemiddeld zo’n 7 procent van de studenten cognitieve stimulantia gebruiken. Het verbeteren van de prestaties met behulp van medicijnen of via genetische ingrepen wordt met de nodige scepsis bekeken. De Engelse bio-ethicus John Harris (Manchester University) neemt een heel ander standpunt in. Hij is van mening dat het verbeteren van de mens een morele plicht is.