Amerikaanse pers ‘on suicide watch’

Frank Rich, de voormalige theaterredacteur van The New York Times geeft in zijn zondagse column een mooi overzicht van hoe de Amerikaanse media de laatste vijftig, honderd jaar hebben gereageerd op de komst van nieuwe technieken. Door te proberen het oude model te ommuren. Niet altijd even verstandig.

Rich concludeert dat burgers linksom of rechtsom zullen moeten betalen voor origineel nieuws. Onthullingen die niet door voorlichters of webdoorgeefluiken wordt aangeboden. Echt nieuws wordt opgediept door journalisten die de tijd krijgen om contacten op te bouwen en feiten te verzamelen die diep in het openbaar bestuur en andere organisaties verborgen liggen. Papier hoeft de drager van hun verhalen niet te zijn. Het kan ook een e-reader zijn, zoals de Kindle van Amazon.

It’s immaterial whether we find the fruits of their labors on paper, a laptop screen, a BlackBerry, a Kindle or podcast. But someone — and certainly not the government, with all its conflicted interests — must pay for this content and make every effort to police its fairness and accuracy. If we lose the last major news-gathering operations still standing, there will be no news on Google News unless Google shells out to replace them. It won’t.

De toestand van de dagbladen in de VS is intussen zo dramatisch dat de Senaat vorige week een hoorzitting hield over The Future of Journalism. Via deze link zijn transcripten te lezen en kunt u een webcast zien en een verslag lezen. President Obama maakte er gister nog grapjes over in zijn optreden op het jaarlijkse White House Correspondents’ Dinner. Zie Tom-Jan Meeus’ Obama-blog.

Zie hier de inleiding die commissievoorzitter senator John Kerry hield:

Steve Coll, voormalig managing editor van The Washington Post, getuigde ook voor de Senaat. Hij schrijft over die ervaring in het weekblad The New Yorker. Daar vatte hij eerder de discussie samen over de steeds vaker klinkende roep om The New York Times als non profit-stichting of in de handen van een universiteit te laten voortbestaan.

Een van de meest verstandige en ogenschijnlijk piekervrije denkers over de toekomst van journalistiek en kranten is Alan Rusbridger, hoofdredacteur van de Britse krant The Guardian. Hij dacht onlangs hardop over de toekomst op een bijeenkomst van het Institut für Medienpolitik in Berlijn.

    • Marc Chavannes