Tien wietplantjes, dus wat is het probleem eigenlijk?

Wie staat er voor de rechter en waarom? Victor had in huis wat hennepplantjes, voor de leuk. Mocht de politie wel binnenkomen?

Er zijn wetten, en mazen, en mensen die niets liever doen dan zoeken of er ergens net nog wat ruimte is om te doen wat niet mag.

Of Victor (56) alles van tevoren nou precies heeft uitgedacht, of dat zijn advocaat dat heeft gedaan toen Victor was gepakt, dat is niet helemaal duidelijk. Victor heeft een geschiedenis met harddrugs, en dat is hem aan te zien. Mager, ingevallen wangen en zo onrustig dat de stoel waarop hij zit en de tafel waarop hij leunt kraken. En hij speelt de vermoorde onschuld meesterlijk. Wat de officier van justitie hem allemaal verwijt, is Chinees voor hem, hij begrijpt niet wat het probleem is.

Tien wietplantjes had hij staan, in een tentje op de slaapkamer in zijn huis in Hilversum. Hij heeft het altijd leuk gevonden om in de tuin te werken. Nu was het winter, hij wou eens kijken of er binnen ook nog wat wou groeien. Ja dus. De rechter houdt zijn hand een halve meter boven zijn tafel. Zo groot waren ze ongeveer? Victors hand toont de hoogte van een forse grasspriet. Ma-xi-maal. Ze stonden er net twee maanden. De rechter houdt het op een hennepplantage, met groeisels van een centimeter of veertig, met assimilatielampen waarvoor illegaal stroom werd afgetapt. Plantage, schampert Victor, gewoon een paar plantjes, voor de leuk.

Dat van die stroomaftap, dat kan wel kloppen. Victor en zijn vrouw zaten al anderhalf jaar zonder stroom en licht. Koud douchen, koken op een gasbrandertje, waxinelichtjes, dat werk. Het was eerder bivakkeren, dan dat ze er echt woonden. Maar inderdaad, voor die paar plantjes heeft hij, via een vriend, wel stroom geregeld. En dat komt hem te staan op 3.400 euro aan gestolen stroom van de Nuon.

Nou had Victor al zo’n 15.000 euro schuld, onder meer aan de Nuon. Was het, oppert de rechter, de bedoeling om met die plantage wat geld te verdienen en zo de schulden af te lossen? Hij rekent voor: tien stekkies leveren al gauw drie- à vierhonderd gram wiet op, dat is goed voor 1.000 à 1.500 euro. Dat tikt aan. Zo klinkt het als een weldoordacht plan, zegt Victor, en dat was het helemaal niet. Zo heeft u het anders wel tegen de politie verteld, kaatst de rechter. Dan heeft die rechercheur van de politie het verkeerd doorgebriefd, zegt Victor. Ja, hij heeft wel even met die man zitten kletsen op het bureau. Hij vond het óók leuk, die wietplantjes. Hij gaf ook nog wat tips, zo van: als je nou zus of zo had gedaan, had je meer opbrengst gehad. En als je zo zit te praten, heel genoeglijk eigenlijk, dan zeg je dingen die je niet zo had bedoeld. Maar eerlijk waar, voor het geld deed hij het niet. Hij dacht gewoon zo: volgens de wet mag je vijf wietplantjes hebben. Dus had hij er tien, vijf voor hemzelf en vijf voor zijn vrouw. Zijn advocaat zwaait met de richtlijnen van het Openbaar Ministerie. Wie vijf wietplanten heeft, of dertig gram wiet voorhanden, wordt niet vervolgd. Dat is het beleid, zegt de officier. Maar we zeggen niet: als je 120 gram hebt en je woont toevallig met vier volwassenen in één huis, dan mag het ook. Jullie zeggen het niet, maar het staat er ook niet, zegt de advocaat.

Er is nog wat. De politie kwam Victors huis binnen voor wat anders. De buurvrouw had gebeld, ze had ruzie met Victors vrouw. De politie kwam, klopte en trapte, toen er niet open werd gedaan, de deur in. Er was niemand thuis. De plantjes in de slaapkamer, die ontdekte de politie bij toeval. Hadden die agenten, vraagt de advocaat zich af, wel een machtiging om de woning binnen te komen? Vast, zegt de officier van justitie. Een kopietje van die machtiging zal wel in het dossier zitten van Victors vrouw, want op haar kwam de politie in eerste instantie af. Maar inderdaad, in het dossier van Victor ontbreekt de officiële toestemming het huis te betreden.

De rechter moet nadenken. Over de twee keer vijf wietplantjes, over de machtiging. Het laatste wordt het gaatje waardoor Victor kan ontsnappen. De officier moet het machtigingspapiertje opzoeken. Victors zaak wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld.