Stresstests duiden op herstel

De stresstests waaraan de Amerikaanse overheid de negentien grootste banken van het land heeft onderworpen, zijn eindelijk achter de rug. Zeker, tien van hen moeten gezamenlijk 75 miljard euro aan gewone aandelen zien binnen te halen.

Maar zowel de overheid als de aandeelhouders lijken er alle vertrouwen in te hebben dat dat zal lukken. Betekent dat dan dat deze banken hun kredietfaciliteiten kunnen opvijzelen?

Reken er maar niet op. Om te beginnen zijn bankiers en crediteuren zich nog steeds aan het herstellen van de financiële en psychologische lidtekens van de kredietcris. Dat zal, samen met de recessie die nog een paar kwartalen lijkt te zullen aanhouden, zowel de vraag als het aanbod in toom houden.

Bovendien blijft een van de voornaamste bronnen voor de financiering van kredieten in de afgelopen jaren, securitisatie, op sterven na dood. De financiële instellingen verlieten zich op die markt om de helft van alle tussen 2005 en 2007 gegenereerde kredieten te kunnen bekostigen, aldus een onderzoek van McKinsey.

De winterslaap van de securitisatie biedt de banken de kans marktaandeel terug te veroveren op het zogenoemde ‘schaduwbankstelsel.’ Maar ze hebben niet genoeg kapitaal om het geheel te vervangen.

Wat de stresstests moeten bereiken, is dat het risico van tafel verdwijnt dat een grote bank insolvabel wordt – ervan uitgaande dat de economische ontwikkelingen niet nog erger zullen worden dan waar in het slechtst denkbare scenario van wordt uitgegaan.

Maar dat betekent dat de banken in de Verenigde Staten veel minder reden zullen hebben om de kredietverstrekking aan banden te blijven leggen.

Antony Currie

    • Antony Currie