selectie

Draadstaal Foto: VPRO
Draadstaal Foto: VPRO

informatief

Metropolis TV. Hoe ver gaan mensen in hun liefde voor dieren? En wanneer vinden we eigenlijk dat iemand daarin doorschiet? De buitenlandcorrespondenten van Metropolis gaan op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het in hun land is gesteld met de relatie tussen mens en dier. Bijdragen komen uit New York, Nicaragua, China en Zuid-Afrika.Ned. 3, 19.50-20.20u.

Zembla: Vrijstaat Schiphol. Ondanks bezwaren van omwonenden lijkt luchthaven Schiphol alleen maar groter te worden, met alle herrie die daar het gevolg van is. De opening van de Polderbaan in 2003 leidde tot veel vliegtuiglawaai in Spaarndam, tot woede van de bewoners. Schiphol-directeur Cerfontaine zei bij zijn vertrek dat hij de inwoners van het dorp destijds verkeerd had voorgelicht over de geluidsoverlast. Ned. 2, 21.45-22.30u.

Panorama: De smokkelroute uit Noord-Korea. Reportage over Noord-Koreanen die naar Zuid-Korea willen vluchten. Aangezien de gemeenschappelijke grens tussen de twee landen hermetisch gesloten is, loopt de route clandestien via China, Laos en Thailand. Pas daar kan asiel worden aangevraagd. Vandaar gaat het per vliegtuig naar Seoul.In China moet worden ondergedoken, want dat land stuurt Noord-Koreanen terug. In de illegaliteit worden ze uitgebuit; vrouwen wacht vaak een gedwongen huwelijk of prostitutie.Deze film volgt het Dhuriana-netwerk, dat gerund wordt door dominee Chun Ki Won. Hij brengt alleen mensen in veiligheid na betaling, en na bekering tot het christendom.Canvas, 20.10-21.00u.

Cultuur

Boeken De hippocampus is een gedeelte van de hersenen dat er uitziet als een zeepaardje. Presentator Wim Brands praat met neurobiologe Marianne Joëls over haar eerste boek Een zeepaardje in je hoofd, dat gaat over de werking van hersenen in het dagelijkse leven. Joëls vertelt onder meer over haar tantes Alzheimer, de dyslexie van haar neef, en over haar eigen worsteling met de vraag hoe je je kind weerbaarder kunt maken.Ned. 1, 11.30-12.00u

Radio

Middagconcert Oratorium Jeanne d’Arc au Bûcher van Arthur Honegger, door het Santa Cecilia Orkest en Koor o.l.v. Antonio Pappano. Radio 4, 14.02-16.30u.

Roots Americana, rhythm ‘n’ blues, soul, roots en verwante muziek. Met o.a. concertopnamen van Robert Cray en van Buddy Guy, gemaakt tijdens het Montreux Jazz Festival 2008.Radio 6, 20.02-21.00u.