PvdA: vijf nevenfuncties is genoeg

De PvdA wil een wettelijke beperking van het aantal nevenfuncties dat een bestuurder in de publieke en semipublieke sector mag hebben. Tweede Kamerlid Staf Depla zei gisteren in het tv-programma EénVandaag dat hij het een goed idee vindt om afspraken te maken over de beloning van bestuurders en aansprakelijkheid voor falend toezicht. „Nu zeggen ze vaak zelfs geen sorry en zijn ze vertrokken.”

Depla zei dit in een reactie op uitspraken van partijgenoot en oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg, die de code-Tabaksblat bij wet wil regelen voor de publieke en semipublieke sector.

Bestuurders met te veel nevenfuncties falen in het uitoefenen van goed toezicht, stelt Morris Tabaksblat. Van der Ploeg, tegenwoordig hoogleraar economie, pleit voor een maximumaantal van vijf nevenfuncties. Depla sluit zich daarbij aan. „Dat is bij uitstek iets wat je bij wet moet regelen.”

Instellingen, vindt Depla, moeten zich bezig houden met hun „hoofdtaken”. In de toppen van organisaties zijn de mensen volgens de PvdA’er te veel bezig met de „volgende fusie, de volgende vastgoedtransactie” in plaats van bezorgd te zijn over, bijvoorbeeld, de kwaliteit van het onderwijs of de huurwoningen.