Petersen Europees kampioen karate

De Nederlandse karateka Timothy Petersen heeft zijn tweede Europese titel bij de senioren binnen. In 2005 in Tenerife hield niemand rekening met de toen 19-jarige man uit Veenendaal, gisteren in Zagreb had iedereen in de klasse tot 84 kilogram het op hem gemunt.

De winnaar van het Dutch Open, eerder dit jaar in Rotterdam, moest hard werken voor het goud. Na anderhalve minuut stond hij met 0-2 achter tegen de jeugdwereldkampioen, Enes Erkan. Maar ‘Babyface’, zoals de bijnaam van Petersen luidt, herstelde zich bijtijds en stapte met een zege van 5-2 van de tatami.

Het succes is volgens Petersen mede te danken aan een wat andere voorbereiding dan de voorbije jaren. „Met extra aandacht voor krachttraining en voeding. Ik heb er alles voor opzij gezet”, reageerde hij na de huldiging. „Bij de laatste EK’s ben ik een paar keer als vijfde geëindigd. Het is mooi weer op de hoogste tree van het ereplatform te staan.”

Door de zege op favoriet Salvatore Loria in de halve eindstrijd, 1-0 na verlenging, was hij al vol vertrouwen aan de laatste klus begonnen. De Italiaan troefde hem onlangs in Monza nog af in de finale. Met de titel gaf Petersen de verder tegenvallende eerste dag voor de afvaardiging van de Nederlandse karatebond glans.

Zwaargewicht Moreno Sheppard (+84 kg) stelde teleur. De Tsjech Tomas Reich was hem in de tweede ronde met 1-0 de baas. Bij de vrouwen werd routinier Vanesca Nortan (+68 kg) ook vroegtijdig uitgeschakeld. Ze verloor in haar openingspartij van de Zwitserse Jessica Cargill door een enkele treffer. Debutante Hanina Berrouba (-68 kg) leed een nipte nederlaag tegen de Italiaanse Roberta Minet. René Smaal (-75 kg) zag zijn EK-optreden beperkt tot slechts een wedstrijd. Hij boog daarin voor de Turk Serkan Yagci.

Op het onderdeel kata (schijngevecht) was er evenmin succes. Mariska Steenbeek, die via een kort geding deelname afdwong ten koste van Sayra Aarts, bereikte de laatste zestien. De Engelse Ashleigh Kenny hield haar uit de kwartfinale: 4-1. Voor Jeffrey ter Heijden bleef het evenement beperkt tot één optreden. Hij verloor in de eerste ronde van de Rus Alexandr Barsegian. (ANP)