Overstroming in grote delen van Brazilië

A family, displaced by the floods, stay in a shelter in Bacabal, in the Brazilian northeastern state of Maranhao, Friday, May 8, 2009. Northern Brazil's worst floods in decades have driven tens of thousands from their homes to seek refuge wherever they can, packing onto flatbed trucks and braving rivers teeming with deadly reptiles in a scramble for higher ground.(AP Photo/ Andre Penner) Associated Press

800.000 Brazillianen zijn getroffen door overstromingen ten gevolge van de zwaarste regens in jaren. Bijna 270.000 mensen zijn dakloos geworden. In totaal zijn er vooralsnog 39 doden geteld.

Dit hebben de Braziliaanse autoriteiten meegedeeld. De getroffen gebieden liggen vooral in de noordelijke en noordoostelijke deelstaten van Brazilië. Maar ook de zuidelijke deelstaat Santa Catarina is geraakt door overstromingen. Hulp is langzaam opgang aan het komen in de getroffen gebieden.

Afgelopen dinsdag bezocht de Braziliaanse president Lula met een helikopter de ondergelopen deelstaten in het noordoosten. Daar had hij onder meer overleg met gouverneurs en burgemeesters. Na een toer langs de geraakte gebieden liet de president zich kritisch uit over de bestuurders van de deelstaten. Die zouden huizenbouw hebben toegestaan op lager gelegen locaties, die al op voorhand risicovol en kwetsbaar waren voor overstromingen.

De regens teisteren sommige deelstaten al ruim twee maanden. Vooral de grote hoeveelheid neerslag in het noordoosten van het land is opmerkelijk. De daar gelegen staten, onder meer Bahia, Maranhão en Ceará, staan vooral bekend als uiterst droge gebieden. In deze armere deelstaten leven mensen doorgaans in moeilijke omstandigheden omdat landbouw door de droogte bijna niets oplevert. Veel slachtoffers hebben door de ramp behalve hun huis ook hun directe inkomstenbron verloren: het land waar zij op werken.

Hoewel de Braziliaanse regering nog geen geld heeft vrijgemaakt voor de getroffen deelstaten, beloofde Lula wel meteen hulp voor de slachtoffers. Volgens berichten in de Braziliaanse pers zitten duizenden mensen nog te wachten op eerste hulp, in de vorm van voeding, medicijnen en tenten.

In totaal hebben tien deelstaten van de 26 last van de geselende neerslag en overstromingen. Ook deelstaten als Pará en Amazonas in het Amazonegebied kampen met watersnood. Hier worden slachtoffers geconfronteerd met gevaarlijke dieren als anaconda’s, kaaimannen en andere bijtende reptielen in dorpstraten die in rivieren zijn veranderd.

    • Philip de Wit