Ook de atletiek ging door in de Tweede Wereldoorlog

Het artikel `Een ontsnappingsroute uit de oorlog` (NRC Handelsblad, 1 mei) over de voetbalcompetitie met de volle stadions tijdens de Tweede Wereldoorlog verdient een aanvulling. Behalve voetbal werd er namelijk ook wel atletiek bedreven. Ik was 19 jaar en niet zo sportief, maar maakte toch het volgende incident mee in het Amsterdamse stadion.

Er ging een gerucht door de stad dat Osendarp, een Nederlandse nazi, wereldkampioen hardlopen, zou meedoen aan een sportdag in het stadion. Het leek een geheime afspraak om die te verstoren. Terwijl ik nooit in het stadion kwam, kochten mijn broer en ik kaartjes. Het moet juli 1944 geweest zijn, het stadion zat op deze zondagmiddag stampvol met een opgewonden menigte Amsterdammers. Bij het lopen van Osendarp begon men te joelen en te gillen en hem uit te jouwen. Hij won natuurlijk, maar dat vond men maar niks. Bovendien verschenen er Engelse vliegtuigen boven het stadion, luchtalarm, men ging uit zijn dak! Dit namen de autoriteiten niet, de Grüne Polizei werd ingeschakeld, de atletiek gestopt en ieder moest via het middenveld door een sluis lopen om gecontroleerd te worden. Dat duurde uren. Door mijn Ausweis kwam ik erdoor. Ik heb na de oorlog nooit meer iets over dit incident gehoord, terwijl toch tienduizenden het meegemaakt hebben. Het was een van de weinige keren dat de Amsterdammers hun werkelijke politieke mening konden laten blijken in het openbaar.

    • Piet van Mook Bergambacht