Onbezoldigd vuilnisman

None

Waarom Op de kunstbeurs Art Amsterdam, die woensdag 13 mei begint, hangt de door gastcurator Hans Aarsman samengestelde tentoonstelling ‘Off the record’. Aarsman koos uit de inzendingen voor de Gemeentelijke kunstaankopen 2009, waarvoor hij het thema bepaalde: foto’s gemaakt zonder artistieke bedoelingen. Directeur Gijs van Tuyl van het Stedelijk Museum zal uit de tentoonstelling de foto’s voor de gemeenteaankopen kiezen.

Wat Vuil dat bewoners van flatgebouw Florijn in de Bijlmer in Amsterdam Zuid-Oost vanaf hun balkon gooiden op het dakterras van fotograaf Theo Baart. Hij woonde in 2004 in een van de atelierwoningen op de begane grond van het zeven etages tellende flatgebouw. Baart: „Elders in de Bijlmer zijn de galerijflats vervangen door laagbouw. Dat pakte heel goed uit. Maar bij Florijn is na tien jaar van geslaagde stadsvernieuwing een klassieke fout gemaakt. Bewoners die niet in een galerijflat pasten zijn opnieuw ondergebracht in een voor veel geld gerenoveerde flat. Maar met zo’n renovatie los je oude problemen niet op. Vanaf dag één kieperden velen het huisvuil gewoon over de rand van het balkon. Etensresten, gebruikte condooms, luiers, televisies, van alles heb ik moeten opruimen. De verantwoordelijke bestuurders reageerden niet op klachten en keken de andere kant op. Ik werd zo pissig van dat cynisme, dat ik elke dag de troep om mijn dakterras fotografeerde. Het was mijn bedoeling die foto’s als kerstgeschenk aan de woningbouwcorporatie aan te bieden. Maar na veertien maanden ben ik verhuisd. Ik was het zat om tegen betaling van 1.130 euro huur per maand vrijwillige vuilnisman te zijn.”

Tentoonstelling ‘Off the record’ is te zien bij Art Amsterdam, 13 tot 17 mei, Amsterdam RAI, Parkhal 9.

Zie voor openingstijden www.artamsterdam.nl