Loop ik met mijn leaseauto kans op een ton boete?

Wie in een auto van de zaak rijdt, moet een forse fiscale inkomensbijtelling betalen; meestal 25 procent van de catalogusprijs van de leaseauto. U kunt daaraan ontsnappen door een simpel formulier op te sturen. Daarin verklaart u minder dan 500 kilometer per jaar aan privéritten met die auto te maken. Een behoorlijk deel van de kwart miljoen mensen die deze verklaring insturen, rijdt toch meer dan 500 privékilometers. De fiscale controle die hen moet ontmaskeren, is evenwel omslachtig en ontoereikend. Het ontwikkelt zich tot de stijl van staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) om dergelijke zwaktes in het controlesysteem te compenseren met draconische straffen. Zo liet hij vorige week weten dat de fiscus verscheidene ontduikers van de ontheffingsregeling boetes heeft opgelegd van meer dan 100.000 euro.

Meer informatie over de regeling en de opsporingsmethoden bij leaseauto’s op www.nrc.nl/geld

    • Aertjan Grotenhuis