Liefhebbende stiefmoeders

Och, wat heb ik een aantal dingen fout gedaan volgens de boekjes en het artikel `Stiefliefde` (Weekblad, 2 mei). Toen ik stiefmoeder werd, heb ik me namelijk met hart en ziel als een tweede moeder op mijn stiefkindjes gestort. Nog altijd hebben zij met mij en niet met hun vader te maken als ze hun zooi niet opruimen. Ik ben zeker weleens tegen muren opgelopen. En ik ben tot het besef gekomen dat ik niet hun moeder ben en dat dat zo erg niet is. Ik wil alle stiefmoeders met jonge stiefkinderen aanraden niet alle tips uit de vakliteratuur domweg te volgen. Wanneer je maar doordrongen bent van het feit dat de moeder van je stiefkinderen altijd nummer één is en wanneer je niet te hard van stapel loopt, is er helemaal niets mis mee de kinderen te overladen met liefde en hun een duidelijke structuur te bieden, inclusief jouw huisregels. Kinderen vinden het alleen maar fijn wanneer je jouw grenzen aangeeft. Doe je dat niet, dan blijven ze die zoeken tot jij eraan onderdoor gaat. Doe wat bij jou past, ook als dat niet is wat je volgens de boekjes moet doen.

    • Manon Hoefnagels Rotterdam